Hur du glaserar insidan av en drejad mugg

 

Att glasera är en konst i sig, det gäller att lära sig varje specifik glasyren. Så att glasyren kommer till sin rätt, du bör ta reda på om glasyren ska läggas tunt eller blir den bättre tjockare? Hur blir glasyren på en mörk lera mot hur den speglas på en ljus lera .

Idag blandar jag mina glasyrer själv, jag har tagit fram ett antal glasyrer jag gillar och som passar mitt uttryck. Att blanda glasyrer och veta vad du sysslar med är betydligt mer än att sätta samman ett antal råmaterial (vi har glasyrkurs i KeramikAkademin).
I videon ser du hur jag glaserar några muggar på insidan, tanken är att muggarna ska ha en ljus glasyr på insidan och en turkos glasyr på utsidan. Just att glasera med olika glasyrer på insida och utsida är lite knepigt och egentligen lite för komplicerat för en större produktion. Det är betydligt...

Läs mer ...

- Kan du läsa käglorna?

- Jag behöver hjälp med att tyda käglorna efter bränning i min keramikugn, är en fråga jag ibland får av lerisar i KeramikAkademin.
Tyvärr måste jag svara, det går det inte så bra att tolka käglorna i efterhand. Käglor är här och nu. De käglor du läser av i efterhand talar bara om att keramikugnen nått en ungefärlig temperatur. 

Men det finns något som är bättre och bäst av allt.

Du behöver inga käglor!

Grejen är att ”förr i tiden” hade vi krukmakare bara käglor att läsa av ugnens temperatur med, käglor var det enda riktigt tillförlitliga sättet att läsa temperaturen. Käglorna sattes framför ett titthål och de som brände keramikugnen checkade av käglorna under bränningen. När första käglan böjer sig närmar sig temperaturen...

Läs mer ...

Stå och dreja?

 

Jag har tre drejskivor två relativt nya (Shimpo) och och en gammal trotjänare (Potterycraft) som jag älskar, den sista är inte att rekommendera, då det har kommit nyare drejskivor som är betydligt bättre ergonomiskt. Potterycraft drejskivan använder jag alltid för mina kursdrejare i krukmakeriet, då kan jag stå bredvid och visa.  Eftersom jag nästan alltid står vid arbete i keramikverkstan och min rygg mår bäst av att inte sitta för länge, så bestämde jag mig för att förlänga benen på en av mina låga Shimpo drejskivor. Efter lite sökande på längre ben till drejskivan som var resultatlöst, så åkte jag och Kärleken till favorit järnhandlaren för att se om de hade några rör i rätt dimension. 

Visst hade de rör i rätt dimension och visst kunde de såga till tre ben i...

Läs mer ...

Tekanna en av de knepigaste föremålen du kan dreja

 

De är några modeller som är ständigt återkommande i en bruksgods drejande keramikers produktion. Skålar, fat, muggar, bringare och kanske tekannor? De vanliga skålarna, faten, bringare och muggar brukar de flesta klara galant. Men när det kommer till tekannor verkar det fattas en del kunskap i funktion och design?
När jag tänker på bra tekannor så vet jag fyra fem kollegor som drejar/skapar verkligt snygga, fungerande tekannor.
Okey jag är kanske aningen kritisk? Men det är väldigt få snygga fungerande tekannor därute. Därför blev jag mycket imponerad när jag mötte Bronwyn Clarke och hennes både snygga och väl fungerande tekannor på Bali. Ännu gladare blev jag när Bronwyn gärna delade sin kunskap med oss, dessutom på ett pedagogiskt och sätt som är lätt att ta till sig.
Nu kan du gå tekanne workshopen och...

Läs mer ...

Hur beskickar du ditt drejade gods?

 

Själv har jag nog använt slinga eller mirett under alla mina år vid drejskivan? Men min mästare och yrkesdrejare Martin Jansson, använde alltid avdrejningsjärn, en 2-3 mm tjock järnbit vinklad i toppen och sen filad och vässad till den form han ville ha. Det går att göra oändligt med former för olika profiler och syften. Du ser principen i videon. Avdrejningsjärn har använts långt före slingan och det var så yrkesdrejarna beskickade sitt gods förr. I videon beskickar jag också med en japansk variant av avdrejningsjärn från Mudtools, den är lite svårare att göra själv eftersom den är rundad i stället för vinklad.

Vad är bäst avdrejningsjärn eller slinga? 

Nu undrar du nog vilken som är bäst slinga eller avdrejningsjärn? Det är faktiskt inte så stor skillnad eller så har jag inte...

Läs mer ...

Våra drejförkläder är äntligen här!

 

Lera långt upp på armbågarna och lerig mage och lår, så ser jag ut ibland. Men det är aldrig för sent att skaffa sig nya rutiner, nu har jag börjat använda drejförkläde dagligen. Riktig skönt att kunna grensla drejskivan och slippa lera på mage och lår, de fixar drejförklädet. 

De har varit veckors väntan men nu har mina kursare bra förkläden som skyddar bra för lerstänk och kladd. En av anledningarna till att vi lät sy upp förkläderna (förutom att det är så himla bra) var att dagarna efter att jag lämnade Bali i mars så stängde ön (och världen) ner helt. Det blev svårt för familjer jag känner på ön, inga turister inget jobb, pengar eller mat, 80% av befolkningen lever av besöksnäringen. När kunderna försvann blev det stor kris, vår tanke är att...

Läs mer ...

Så här skyddar du din keramik och sättplattor

 

Ingen av oss gillar väl när de går flisor ur botten på en mugg eller att ha en liten sjö av glasyr på sättplattan? Allt kan vi inte undvika men vi kan absolut undvika att flisor går ut botten på stengods, vi kan också skydda vår sättplattor i video visar jag hur du gör.  Plattengobe, plattsmet eller separator det sista är vad jag föredrar att kalla det du penslar på sättplattorna för att inte godset ska:

  1. Bränna fast ,så att små flisor går ur botten på godset. 
  2. Skydda plattorna mot glasyrstänk och lättare ta bort dem.
  3. Förlänga livet på sättplattorna, genom att du kan rengöra och pensla på nytt skyddslager. 

Bästa receptet på plattengobe

Det finns nog lika många recept på plattengobe/separator som det finns keramiker? Du kan köpa plattengobe/separator från...

Läs mer ...

Bästa drejskivan

 

Eller i  alla fall den mest prisvärda, köpte en ny drejskiva för mina drejkurser (trodde jag) Whisper T. Drejskivan blev omedelbart min nya favorit och har använt den dagligen för produktion sen den kom in i krukmakerit. Helt klart mer lättdrejad än Shimpo RK3  en drejskiva jag haft i några år (som beter sig som en fullblodshäst) snabb, stark och intensiv. Jag är en snabbdrejare men ibland blir Shimpo RK3 lite för mycket, snabb och stark. Men jag har inte heller drejat med 30 kilo klös, tillhör liksom inte vardagsdrejningen men det ju kan komma? Har länge misstänkt att Shimpo RK3 varit lite overkill för mina behov? 

Drejkurser har testat 

Ett antal nybörjardrejare har redan testad den nya Shimpo Whisper T och det har gått väldigt bra med deras drejning. Idag roade vi oss med att rotera mellan krukmakeriets tre olika skivorna för att...

Läs mer ...

Lergodslera i en stengodsbränning

 

Inte alla leror klarar höga temperaturer

här ser du samma lera före och efter en bränning i 1250C. Alldeles för ofta händer det att någon vill ”bränna stengods” men har inte koll på vilka leror som sätts i keramikugnen. Går det riktigt illa kan ugnen bli helt förstörd medan en mindre mängd ”fel lera” kanske enbart sabbar sättplattorna? En onödig och dyrbar erfarenhet du enkelt kan undvika genom att ha koll på vilka leror du bränner och se till att ha du har den kunskap som krävs för att bränna lera till keramik. 

Köra en keramikugn åt helvete!

På bilden ser du samma bit keramik bränd i två temperaturer den ljusa är först bränd i 1000°C och senare en gång till bränd i 1250°C. Du ser att vid den högre temperaturen har leran smält, med lite fantasi kan du föreställa dig...

Läs mer ...

Snabbfixet som gör torr lera mjuk igen

 

Har du glömt täcka leran eller har den torkat ändå?

Ibland blir lera liggande för länge, egentligen kan lera inte blir för gammal men den kan absolut bli för torr! Bäst är att alltid förvara lera i kalla frostfria utrymmen som jordkällare eller andra svala utrymmen. Tyvärr har så vi inte alltid svala utrymmen eller orkar kånka ner leran dit. Då är det lätt att leran hamnar där vi jobbar, i våra tempererade utrymmen. Vilket gör att leran torkar, små hål och revor i plasten gör att vatten slipper ut och leran blir för torr. Ser du hål i förpackningen, tejpa över dem direkt så kan du rädda leran en tid? Ibland händer det att du missat hål och revor eller att leran ligger väldigt länge för varmt.  Då torkar leran och blir hård, så hård att det...

Läs mer ...
1 2 3 4
Close

70% Klart

 ... nästan klar

Skriv in din bästa mejladress så får du listan  över de 10 bästa verktygen i keramikverkstan.