Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Ta hand om returlera och gör en marmorerad kruka

 

Har du funderat på vad du ska göra av all lera som blir över när du drejar och beskickar, kavlar eller bygger?

Drejlera från beskickning eller som kasserats kan du ha mycket kul med.

Här visar jag hur jag beskickar en kruka av returlera. Det enda du ska tänka på är att de olika lerorna har samma fuktighet, här har det fått det genom att ligga i samma hink ett tag och sedan gått ett varv genom lerkvarnen. Du kan lika gärna knåda några snabba varv och sedan låta leran vila några dagar. Det viktiga är att du inte knådar för länge så att leran blir helt blandad, oftast får den en ljusgrå skärv då. Det fungerar också fint men då får vi tänka lite annorlunda och det blir ett nytt avsnitt.
För den här krukan har jag slarvknådat leran för att senare dreja, du ser hur de olika lerorna skiktar sig i krukan, de kommer fram tydligare efter beskickingen. 


I den här videon testar jag ett japansk avdrejningsjärn, det fungerar men vi är ännu inte riktig bästa vänner. Jag brukar fortsätta testa nya verktyg till jag hittar vad de (och jag) är riktig bra på. Ibland så visar det sig direkt men oftast tar det lite tid och lägger verktyget i lådan med andra verktyg som kan komma till användning. Märklig nog så kan det vara så att jag kommer ihåg udda verktyg när nya moment ska göras och de då visar de sig fungerar fint för de momentet. Annars är det som vanligt, dina händer och fingrar är dina bästa redskap och verktygen bara en förlängning av dem. Du undrar kanske om jag gillade det Japanska avdrejningsjärnet? Vet inte riktig än, får lite problem med vågor eller fina hack, det handlar nog om trycket? Så innan min kropp lärt sig det rätta handlaget byter jag inte ut slingan.

Åter till marmorering med olika lersorter, du kan självklart ta olika leror med skilda färger direkt ur paketet och knåda samman för att uppnå marmoreringseffekter. Mer av det och många andra tekniker och tips i Keramisk Grundkurs och KeramikAkademin. Keramisk Grundkurs är den kurs jag helst vill att du ska gå för att sätta grunden i det vi fortsätter med i KeramikAkademin. När du gått den så vet jag  och du att du har tillräckligt med keramikkunskap för att ta till dig allt vi gör i KeramikAkademin. Ja du kan göra en test och få ett kursintyg på att du har grundkunskaper för att skapa och bränna keramik. I Keramisk Grundkurs lär och repeterar, fyller igen luckor och ger dig en stabil grund att utvecklas från. Den fungerar för dig oavsett om du är nybörjare eller hållit på i 30 år med keramik. Har deltagare som hållit på med keramik länge, som har gått folkhögskolor, högskolor eller har andra keramikutbildningar i bagaget. Vi blir ju aldrig fullärda men först ska vi sätta keramikgrunden, den grund som gör att vi utvecklas. Tyvärr så räcker inte youtube videor, inte heller Keramikkursen du går några terminer. Du behöver någon att fråga och få svar på ditt “problem” det är vad våra datormöte i KeramikAkademin ger.  Jag är med dig och ofta innan du hinner ställa frågan … Finns inte svaret redan, så ser vi till att det kommer i form av en instruerande video, så tar vi det därifrån.

Nu är inte lera någonsin retur, den är alltid lika ny eller gammal några miljoner år på ett ungefär? Och det bästa är ”den blir bara bättre med åren!” Precis som du ❤️

Klicka här för att hänga med i Keramisk Grundkurs och KeramikAkademins medlemsprogram

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?