Glasyrer och att bränna keramik är faktiskt inte så himla enkelt!

När bränningen i keramikugnen blir bra är allt frid och fröjd, livet leker och du känner att du har lyckats. Men hur ofta blir dina bränningar riktigt bra?

Du vet vad du vill, men hur? 

  • Du har testat många glasyrer men det blir inte riktigt som du önskar.
  • Du är osäker på hur du ska bränna din keramikugn på bästa sätt. 
  • Du vill veta mer om hur det du skapar i lera håller i bränning.

Så här lyckas du!

Genom att veta vilken lera du behöver och hur du hanterar leran så den håller genom hela keramikprocessen. Få hjälp och inspirerande övningar som ger dig kunskap och säkerhet när du skapar. Lära dig hur din keramikugn fungerar så du kan förutse och undvika dyra reparationer. Så stunderna i keramikverkstan blir de 
sköna "mindfullness" stunder du så väl behöver. 

Konkreta råd och inspirerande övningar 

Keramikkursers webbaserade kurser är för dig som har egen ugn och vill utveckla dig inom keramiken. Du kan gå kurserna när det passar dig. Kursen innehåller kreativa övningar och utmaningar som tar dig vidare på ett lekfullt och inspirerande sätt. Du lär dig det du behöver för att kunna fortsätta utvecklas med keramiken.
Jag delar med mig av mitt yrkes och keramikkunnande och är en av få krukmakarmästare i Sverige. Är verksam keramiker med krukmakeri och galleri på Österlen i Skåne.

Från lera till keramik

Vi börjar med flera kreativa bygga med lera-tekniker.
Du får lära dig kavla, foga och torka dina alster så de håller.

.

Rätt material i keramikdjungeln

Konkreta tips på lera, färgkroppar, glasyrer, verktyg och andra keramiska material som underlättar ditt skapande.

Bra koncept att fortsätta med

Du får mina bästa knep kring glasyrer, hur du glaserar och får ett bra resultat när du bränner din keramik.

Keramikugnen

Lär känna din keramikugn, dess svagheter och styrka. Så att du kan få ut det mesta möjliga när du bränner och undviker kostsamma misstag.

Lyckas bättre med glasyrer

Att skapa med lera ska vara avslappnande och kul, jag vill hjälpa dig göra bättre keramik och undvika dyrbara misstag.

Sönderbrända keramikugnar
Ibland mejl från desperata lerälskare som kört sin keramikugn åt helvete. För att de inte insett att 1250°C är en väldigt kraftfull temperatur och varit snälla mot någon som bett om brännhjälp. 
"Du kan absolut vara snäll men du ska veta vad du gör". Så det värsta inte händer, en härdsmälta i din keramikugn!

Det ska inte upprepas.
Nu är det dags för en grundkurs där jag delar kunskapen om hur det ska fungera. Vad du ska undvika så att skapa med lera och göra keramik fortsätter att vara kul, utvecklande och avslappnande.

Kursen fick namnet:
Keramisk Grundkurs
"No Bullshit!" bara det som fungerar.
Därför att den bygger på egna erfarenheter av att vara professionell keramiker och försörja sig på sitt skapande. 
Jag har gjort många misstag och nu delar jag det som fungerar, så att du har möjlighet att undvika de värsta misstagen. 
I alla fall de stora kostsamma. 
Några misstag måste du göra själv för att lära och utvecklas.  ❤️

Enkelt att komma vidare
Genom tydliga steg, konkreta råd och nya avsnitt varje vecka. Nu har jag koncentrerar mina 40 år med lera och keramik till den kunskap du behöver just nu för att få en trygg grund att utvecklas på. Bra leror, roliga tekniker, stabila glasyrer och säker bränning ger dig de bästa förutsättningar att utveckla din kärlek till lera och keramik. Och din egen teknik och stil ...

Mästare i Krukmakaryrket
Jag har varit professionell keramiker i många år och har Mästarbrev i krukmakaryrket. Ett mästarbrev står bl.a för gedigna hantverkskunskaper och ett seriöst företagande. 
Mitt mästarbrev är ett av de första som delats ut till en kvinna i Sverige, det är jag extra stolt över♀︎💪🏿.

Keramikverkstad på Österlen 
I  KeramikAkademin och keramikkurserna delar jag frikostigt med mig av mina erfarenheter från ett helt liv med lera och keramik. 
I en webbkurs finns utrymme för betydligt mer information än vid en vanlig keramikkurs. 
Det ger dig också möjlighet att testa och återkoppla med följdfrågor och få svar. Du kan gå kurserna när det passar dig och se om kursavsnitt när du behöver det.
Du får ett nytt kursavsnitt varje vecka, så du kan ta del av det när du vill.  Du har tillgång till kursmaterialet så länge du är medlem i KeramikAkademin.

Kursintyg efter avslutad kurs
Det är inget att tveka på, vill du komma vidare med lera och keramik. Bli medlem nu och kom igång direkt! Gå kursen på dina villkor och när det passar dig. Självklart får du ett intyg signerat av en mästare efter kunskapsprov och avslutad kurs. 

KeramikAkademin byggs på hela tiden

I KeramikAkademin får du nya idéer och veta hur du genomför dem. Du lär dig mer om drejning, dekorer, leror och glasyrer. Inspirationen flödar och du får reda på hur du gör för att lyckas bättre med din keramik.

En kunskapsbank på nätet

Drejmodeller från enkla till mer avancerade, olika tekniker och verktyg du kan inspireras och har nytta av. Nya avsnitt som visar hur du och vad du kan fortsätta dreja. 

.

Inspirerande dekortekniker

Ta del av massor med inspiration, intressanta dekorer, olika tekniker som ger spännande och nya utryck. Dekortekniker du behöver för att hitta ditt utryck.

Bra koncept

Vi fortsätter att bygga och utveckla teknikerna där du inte behöver drejskiva. Massor med inspiration i att bygga med lera.

Svar på dina keramikfrågor

I KeramikAkademin finns flera ställen att få svar på dina keramikfrågor. Ställ frågor och få svar direkt i våra datormöten eller i vår slutna Facebookgrupp. 

Två keramikkurser och KeramikAkademin

Så här fungerar det

KERAMISK GRUNDKURS omfattar tio kursmoduler där du får ett nytt kursavsnitt varje vecka som innehåller flera videor. Keramisk Grundkurs börjar med lera och visar olika sätt att kavla och bygga. Vi går igenom dekorer, färger, bränningar och glasyrer. Du får lära dig hela keramikprocessen.

GRUNDEN I DREJNING ger dig en stabil grund som hjälper dig fortsätta utveckla din drejteknik.  När du väl har grunden i Drejning får du nya utmaningar i KeramikAkademin.

Du har tillgång till lektionsmaterialet som består av videor (ljud/bild), skriven text och utmaningar. Du kan repetera kursavsnitten så många gånger du vill och när du behöver. Du kan ställa frågor direkt i kursplattformen.

Efter kursen kan du göra ett test som berättigar dig ett intyg på att du har grundläggande kunskaper om keramik.

KERAMIKAKADEMIN är en kunskapsbank och en medlemssajt om att skapa keramik. Innehållet uppdateras kontinuerligt. KeramikAkademin är en fristående fortsättning på Keramisk Grundkurs och Grunden i Drejning. Här får du svaren på KeramikverkstadsPepps drejutmaningar och Krukmakarmästarens bästa tips. Vi ses i digitala lunchmöten då du kan ställa frågor direkt. Du får dessutom intervjuer med keramikkolleger, glasyrkunskap och dekorskola. Vidare tillkommer korta teknikkurser och en sluten medlemsgrupp på Facebook. Vi testar maskiner, verktyg och glasyrer. 

För att tillgodogöra dig innehållet i KeramikAkademin är det mycket bra om du har förkunskaper motsvarande Keramisk Grundkurs och Grunden i Drejning. Du är medlem i KeramikAkademin månadsvis och så länge du vill. 

LUNCHMÖTEN sker via datorn, surfplatta eller smartphone. Mötena spelas in och du har möjlighet att titta på dem igen.

Pris för Keramisk Grundkurs & KeramikAkademin

Du får tillgång till två keramikkurser och KeramikAkademin till ett grymt förmånlig pris och är medlem så länge du önskar.

Du får omedelbart tillgång till kurserna

Keramisk Grundkurs  

"No Bullshit" bara det som fungerar.

Tio veckors keramikkurs som tar dig steg för steg från lera till att bränna din keramik. Ett nytt kursavsnitt som tar dig steg för steg varje vecka.

Kursintyg
efter avslutad Keramisk Grundkurs. Du kan göra ett prov och testa dina kunskaper och få ett kursintyg på att du gått Keramisk Grundkurs.

Grunden i Drejning

Vill du också lära dig med de rätta greppen och ge dig själv en gedigen grund att utvecklas från? Grunden i Drejning är en självständig kurs där du lär dig grunden i drejning och beskickning på några veckor.

🎈Medlemskap i KeramikAkademin

En fristående fortsättning på båda kurserna. Drejmodell, tekniker, dekorer och mycket annat för oss lerisar.

Livemöten i datorn varje månad, då du kan ställa frågor och få svar

Facebook-grupp det är i Facebookgruppen du träffar nya lerkompisar, visar vad du gör och ställer frågor.

Betala startavgiften och få tillgång till Keramisk Grundkurs, Grunden i Drejning och KeramikAkademins kunskapsbank direkt. Efter det betalar du månadsvist medlemskap i KeramikAkademin och behåller kurserna och har tillgång till KeramikAkademin så länge du är medlem.

Ordinarie priser är: Keramisk Grundkurs 4995 Kr, Grunden i Drejning 2995 Kr och KeramikAkademin 449 Kr/mån.
Skulle du betala ordinarie pris blir det 13378 Kr/År


Just nu får du tillgång till kurserna och KeramikAkademin för 2497 Kr och 297 Kr/Mån

Du behåller ditt månadspris i KeramikAkademin så länge du är medlem. Priset på KeramikAkademin kommer höjas i takt med att innehållet i ökar. 

Två kurser och medlemskap i KeramikAkademin

Betala startavgiften och få tillgång till Keramisk Grundkurs, Grunden i Drejning och KeramikAkademins kunskapsbank direkt.

Medlemskap i KeramikAkademin

2497:-

297Kr/mån för medlemskap

Efter första månaden betalar du månadsvis medlemskap i KeramikAkademin 

Du har tillgång till Keramisk Grundkurs Grunden i Drejning direkt så länge du är medlem i KeramikAkademin.

Klicka här för att gå med!

Kika in i keramikverkstan

En liten sneak peak i Keramisk Grundkurs innehåll

 

De vanligaste frågorna med svar

Är det något du undrar över så har jag sammanställt de vanligaste frågorna och svaren här.

Måste jag ha en egen keramikugn? Det räcker att du har tillgång till en keramikugn så du kan bränna det du gör under kursen.

Jag har just köpt en keramikugn och väntar på den kan jag gå ändå? Ja, bränningarna kommer några veckor in i kursen. Kanske hinner din ugn komma eller så har du massor att bränna när du äntligen fått ugnen på plats. Och då har du superbra stöd av mig och kursen, som tar dig steg för steg genom alla moment.

Skulle helst vara lärling hos en keramiker Jag skulle också helst ha dig hos mig men tyvärr så hinner jag inte både lära ut keramik och tillverka det som mina kunder vill köpa. Keramisk Grundkurs gör att jag kan lära dig det absolut viktigaste och jag slipper tjata. Du kan bara se videon en gång till, fråga i kursplattformen eller i FB gruppen.

Jag är kursledare i keramik kan jag använda kursmaterialet i min kurs? Både ja och nej. Det bästa är om du går kursen och gör övningarna till dina egna och visar dem för dina deltagare. Du kan ha kursen som ett uppslagsverk att hämta kunskap från och innehållet räcker nog några år? Kursen köper du för personligt bruk, är du osäker ta kontakt med mig.

Vilken teknik har du i kursen stengods eller lergods? Jag rekommenderar stengods, därför att det är enklare att börja med. Det är också den tekniken som ger dig de bästa resultatet så länge du håller dig till stengodslera. 

Jag har redan lera och lite andra för keramik kan jag använda det i kursen? Du får en checklista på vad jag rekommenderar dig att ha hemma, både råmaterial och verktyg. Ta den och checka av vad du har och vad du eventuellt behöver ta hem. Inget märkvärdigt ofta klarar du dig med vad du har. 

Drejar vi i kursen? I Keramisk Grundkurs drejar vi inte, för att jag vill fokusera på att lerteknik, dekor och att bränna. Så du kan skapa med lera utan att kunna dreja. 
Men i denna kursomgången, så får du en bonus Grunden i Drejning en fristående kurs som tar dig igenom de första fem momenten i drejning. De som är så viktiga för att komma vidare och utveckla din drejning. Grunden i Drejning ingår när du köper, Keramisk Grundkurs. 

Jag är nyfiken och sugen på din kurs! Men har en fråga: de möten som ingår i kursen, när sker de? Tänker att det har avgörande betydelse eftersom jag ju jobbar på dagarna.
Vi träffas var fjärde vecka ofta vid lunchtid. Ibland behöver jag ändra tid och då meddelar jag det via mejl. Alla möten spelas in och du kan mejla frågor i förväg och se när det passar dig.

Går man kursen när man vill eller måste jag sitta vid datorn vid speciella tider?
Du går kursen precis när det passar dig. Den enda tiden du behöver passa, men det är frivilligt är våra livemöten i datorn. I Keramisk Grundkurs får du ett nytt kursavsnitt varje vecka under tio veckor. För övrig har du tillgång till kursen(erna) så länge du är medlem i KeramikAkademin.

Vilken dag är det tänkt att kursen är? Kursen startar så fort du köper den. Du går kursen när det passar dig, ställer frågor i kursen i den slutna Facebookgruppen eller vid våra livemöten. Du får nya kursavsnitt varje vecka under tio veckor i Keramisk Grundkurs. 

Jag behöver lära mig mer om glasyrer, ingår det i kursen? 
I Keramisk Grundkurs får du grundläggande glasyrkunskap och 

Jag behöver få hjälp med min keramikugn, den beter sig så konstigt? Du är välkommen att ställa frågor om keramikugnar, med över fyrtio års erfarenhet av elungnar finns det nog inget “fel” jag inte stött på? Så efter analys kan vi nog ta reda på hur du ska komma vidare med din keramikugn. 

Får jag tips på lera och glasyrer som fungerar ihop? Absolut en av mina viktigaste uppgifter är att testa olika leror och glasyrer. Jag är helt oberoende och tar hem från olika tillverkare och råvaruleverantörer. Jag kollar kvalité och tipsar vad som är prisvärt, har du idéer om vad du vill skapa så kan jag oftast tipsa dig. 

Jag vill lära mig mer om vad jag kan göra i lera. Keramisk Grundkurs är uppbyggd så att du får lära olika tekniker, övningar som tar dig vidare tekniskt. Du kan lätt utveckla varje övning och göra den färdiga produkten till din. Alla övningarna syftar till produkter som du kan använda, ge bort eller går att sälja. En del av övningarna är sånt som jag gjort tidigare eller fortfarande tillverkar och säljer in min butik. I KeramikAkademin går vi igenom hur du drejar olika former, fördjupning av dekorer och olika tekniker du kan använda dig av. 

Hur går coachingmötena till? Vi träffas i datorn för lunchmöte på fasta tider, du får en länk och vi ses på skärmen. Du väljer själv om du vill synas eller inte. Du ställer frågor och det finns tid för lite längre förklaringar. Mötet spelas in så om du missar det, kan du se i efterhand.

Jag har hållit på med lera från och till under några år, är kursen något för mig? Inte ens jag som har hållit på med lera, formgivning, glasyrer kommer någonsin bli fullärd, varenda kurs jag går lär jag mig något nytt. Även det  jag trodde jag kunde det tidigare.  Om du hållit på med lera de senaste trettio åren, försörjt dig som keramiker då kanske du inte behöver den här kursen? Men jag tror fortfarande du skulle lära dig en hel del?

Jag har gått Leksands folkhögskolas keramikkurs behöver jag gå Keramisk Grundkurs för att kunna gå KeramikAkademin? Både ja och nej. En webbkurs är väldigt pragmatisk och laddad med fakta om hur du jobbar i din egen keramikverkstad medan ett kursår på folkhögskola handlar mer att hitta sitt eget uttryck och kanske söka vidare till högskola? Är du osäker tveka inte att ta kontakt med mig för att stämma av om KeramikAkademin är något för dig.

Här berättar Cissi

om vad Keramisk Grundkurs betytt för hennes keramikutveckling ...

 

"Trevlig kurs! Mycket bra kunskap för mig som gärna vill komma igång att skapa hemma. Skönt att kunna göra saker i sin egen takt och när det passar. Fantastiskt att få möjlighet att inspireras av alla andra duktiga kursdeltagare. Tack Maria! Jag kommer anmäla mig fler kurser i framtiden."

Carolina W

"Ett bra sätt att lära sig, har tidigare tänkt att jag måste gå en mer omfattande utbildning, typ ta tjänstledigt. Det här var mycket bättre. Väldigt uppskattat är också din inställning om att prova och våga."

Karin

"Helt ny på det här så jag har lärt mig sååå mycket även mycket som jag inte ens trodde man behövde veta 😊 Tusen tack för underbart bra filmer o för allt du o mina kursisar lärt mig 💕 "

Kina B

"Att du som lärare har en sån avslappnad inställning till det du lär ut. Att det finns inga rätt eller fel utan bara massa möjligheter att testa och lära sig av. Underbart att få ta del av dina (och andra deltagares) kunskaper. Jag är så glad att jag gått din kurs. Upplägget har passat mig som handen i handsken. Att kunna göra det när det passar och även möjligheten att "träffas" live på mötena där alla kan dela sina erfarenheter och kunskaper. "

Tina N

"Tusen tack Maria för all ny kunskap och inspiration du gett mig. Jag är supernöjd. Kram"

Pia S

"Superbra möjlighet att lära sig på distans via webben med en så engagerande och inspirerande läromästare. Att man välkomnas att delta som nyfiken nybörjarnovis och få proffsig vägledning in i lerans värld. "

Lena

"Tack för inspirationen. ❤️Efter kursen har jag tagit stora kliv i mitt keramikande."

Anna T

Två kurser och medlemskap i KeramikAkademin

Betala startavgiften och få tillgång till Keramisk Grundkurs, Grunden i Drejning och KeramikAkademins kunskapsbank direkt.

Medlemskap i KeramikAkademin

2497:-

297Kr/mån för medlemskap

Efter första månaden betalar du månadsvis medlemskap i KeramikAkademin 

Du har tillgång till Keramisk Grundkurs Grunden i Drejning direkt så länge du är medlem i KeramikAkademin.

Klicka här för att gå med!
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.