Glasera och att bränna keramik är faktiskt inte så himla enkelt!

När bränningen i keramikugnen blir bra är allt frid och fröjd, livet leker och du känner att du har lyckats. Men hur ofta blir dina glasyrer riktigt bra? 

 
Klicka här för att läsa mer om KeramikAkademin

Du vet vad du vill, men hur? 

 • Du är osäker på hur du ska bränna din keramikugn på bästa sätt. 
 • Du vill veta mer om hur det du skapar i lera håller i bränning.
 • Du har testat många glasyrer men det blir inte riktigt som du önskar.
keramikugn

Stunder då du och leran leker!

Genom att veta vilken lera som är bäst för det du ska skapa. Hur du hanterar leran så dina alster håller genom keramikbränningen. Genom att förstå vad som ske i keramikugnen när du bränner och hur du påverkar glasyren. 
Du når kunskap genom övning och kursavsnitt som ger dig säkerhet när du skapar, glaserar och bränner samtidigt som du lär olika tekniker. 
Du får veta mer om hur din keramikugn fungerar så du kan förutse och undvika dyra ugnsreparationer.

De lekfulla stunderna med flow som vi önskar ❤️
Keramikkurs

Från lera till keramik

Vi börjar med kreativa bygga med leratekniker. Övningar som ger dig grundkunskap så du kan torka, bränna och glasera din egen keramik. 

Lera, färgkroppar, slinga, skätråd

Rätt material i keramikdjungeln

Konkreta råd om lera, färgkroppar, glasyrer, verktyg och andra keramiska material som underlättar ditt skapande.

Lera och glasyr som passar ihop

Koncepten som utvecklar

Du får de bästa knepen kring drejning, formning, glasyrer och hur du glaserar. Det ger dig ett ännu bättre resultat när du bränner din keramik.

Läs mer om KeramikAkademin här

Handfasta råd och inspirerande övningar 

KeramikAkademins webbaserade kurser är för dig som har egen ugn och vill göra ännu bättre keramik. Du kan gå kurserna under tider som passar dig. Kursen innehåller kreativa övningar och utmaningar som tar dig vidare på ett lekfullt och inspirerande sätt. Du lär dig det du behöver för att kunna fortsätta utvecklas med keramiken.
Jag delar med mig av mitt yrkes och keramikkunnande och är en av få krukmakarmästare i Sverige. Är även verksam keramiker med krukmakeri och galleri på Österlen i Skåne.

Det här ingår i medlemskapet!

Keramisk Grundkurs 

"No Bullshit" bara det som fungerar.

Tio veckors keramikkurs som tar dig steg för steg från lera till att bränna din keramik. Ett nytt kursavsnitt varje vecka.
Kursintyg efter avslutad kurs

Drejkurs

Grunden i Drejning

Vill du  lära dig de rätta greppen? 
I den här drejkursen bryter vi ner drejningens grepp, det gör det enklare att centrera, dreja och beskicka. Kursen ger dig stabil grund så du kan utveckla din drejteknik, 

KeramikAkademins medlemsskap

"Det du behöver för att bli keramiker"
En keramisk kunskapsbank för dig som vill utvecklas som keramiker. Idag innehåller kunskapsbanken över 200 avsnitt med det du behöver för att skapa ännu bättre keramik.  

Klicka här för att läsa mer om KeramikAkademins medlemskap

I KeramikAkademins medlemsprogram får du tillgång till kurser, suport, andra Lerisar och mycket annat.

 • Grunden i Drejning, drejkurs från början, den mer avancerad drejövningarna finns i KeramikAkademin.
 • Keramisk Grundkurs, keramikkurs om att kavla, bygga, dekorera, bränna och glasera.
 • Utrusta din Keramikverkstad, kurs/info om vad du behöver i din keramikverkstad.
 • KeramikAkademins medlemskap, drejkunskap som hur du drejar olika modeller, från enkla till avancerad drejning. Olika bygga och kavla med lera modeller och tekniker. Bra dekortekniker från enkla till mer avancerade. Mer om att glasera och bränna ugnar. 
 • Support när du behöver, som när ugnen strular, glasyren inte blir som du tänkt osv. 
 • Webbmöte där du kan ställa frågor direkt eller lyssna till i efterhand.
 • Gemenskap med andra Lerisar, vi delar erfarenheter om det mesta inom lerans värld och får nya kompisar.
 • KeramikAkademins egen Facebookgrupp, för akuta frågor och snabba svar.
 • Rabatter från keramikleverantörer

Keramikugnen en förutsättning 

Lär känna din keramikugn, dess svagheter och styrka. Så att du kan få ut det mesta möjliga när du bränner och undviker kostsamma misstag.

Glasyrer

Och att glasera är en ständig utmaning för varje keramiker.  Du kommer lära dig att förstå glasyrer, utgå från vissa glasyrer och därifrån blanda till dina egna glasyrer. 

Drejlera

Lera 

Det underbaraste och mest formbara material i sitt naturliga tillstånd. Men det är stor skillnad på lera och lera. Här får du veta mer om vilken lera som är bästa det du skapar. 

Klicka här för att läsa mer om KeramikAkademins medlemskap

Allt du behöver för att skapa egen keramik!

Du får veta vad du behöver för att skapa med lera och bränna keramik, så du slipper de största misstagen.  

Sönderbrända keramikugnar
Då och då har jag fått mejl från desperata lerälskare som kört sin keramikugn åt helvete (bränt lergodslera som smält som knäck). För att de inte insett att 1250°C är en enormt kraftfull och hög temperatur. Ofta har de varit hjälpsamma mot någon som bett om brännhjälp som haft helt fel lera. 
"Du kan absolut vara snäll men du ska veta vad du gör". Så det värsta inte händer, en härdsmälta i din keramikugn! 
Att du ska lyckas och att det "värsta" inte ska hända dig är en av mina viktigaste drivkrafter när jag skapat keramikkurserna. 

Det ska inte upprepas!
Du får veta vad du ska undvika så att skapandet med lera och bränna keramik ska fortsätta vara utvecklande och avslappnande.

Av den anledningen fick kursen namnet:
Keramisk Grundkurs 
"No Bullshit!" bara det som fungerar.
Därför att den bygger på egna erfarenheter av att vara professionell keramiker och försörja sig på sitt skapande. 
Jag har gjort många misstag och nu delar jag det som fungerar, så att du har möjlighet att undvika de värsta misstagen. 
I alla fall de stora kostsamma. 
Några misstag måste du göra själv för att lära och utvecklas. ❤️

Enkelt att komma vidare
Genom tydliga steg, konkreta råd och nya avsnitt varje vecka. Nu har jag koncentrerar mina 40 år med lera och keramik till den kunskap du behöver just nu för att få en trygg grund att utvecklas på. Bra leror, roliga tekniker, stabila glasyrer och säker bränning ger dig de bästa förutsättningar att utveckla din kärlek till lera och keramik. Mitt andra mål är att du ska hitta din egen favoritteknik och stil ...

Mästare i Krukmakaryrket
Jag har varit professionell keramiker i många år och har Mästarbrev i krukmakaryrket. Ett mästarbrev står bl.a för gedigna hantverkskunskaper och ett seriöst företagande. 
Mitt mästarbrev var ett av de första som delats ut till en kvinnlig keramiker i Sverige, det är jag extra stolt över♀︎💪🏿.

Keramikverkstad på Österlen 
I  KeramikAkademin och keramikkurserna delar jag frikostigt med mig av mina erfarenheter från ett helt liv med lera och keramik. 
I en webbkurs finns utrymme för betydligt mer information än vid en vanlig keramikkurs. Det ger dig också möjlighet att testa och återkoppla med följdfrågor och få svar. Jag är med dig hela tiden och svarar snabbt. Du kan gå kurserna när det passar dig och se om kursavsnitt när du behöver det.
Du får ett nytt kursavsnitt varje vecka, så du kan ta del av det när du vill.  Du har tillgång till kursmaterialet så länge du är medlem i KeramikAkademin.

Kursintyg efter avslutad kurs
Det är inget att tveka på om du vill du komma vidare med lera och keramik. Bli medlem nu och kom igång direkt! Gå kursen på dina villkor och när det passar dig. Självklart får du ett intyg signerat av en mästare efter kunskapsprov och avslutad kurs. 

Du kan gå Grunden i Drejning parallellt med Keramisk Grundkurs och har tillgång till KeramikAkademins avsnitt direkt. KeramikAkademin fylls på och ökar i svårighetsgrad med tiden. 

KeramikAkademin, ingen "quick fix"
Att skapa keramik tar tid. KeramikAkademin kortar ner lärtiden och är för dig som både vill leka med leran och samtidigt lära "allt" om att skapa keramik på ett proffsigt sätt. I KeramikAkademins medlemsprogram  har du material för flera år framöver, det är vad du behöver för att bli så bra på att skapa med lera som du vill. 

Om inte nu? När då? 

Att skapa bra keramik är en process som tar sin tid, ofta betydligt längre tid än du anar. Med Keramisk Grundkurs kortar du ner startsträckan och du kommer på rätt spår direkt. I KeramikAkademins medlemskap har du kunskap och uppslag för flera år framöver, det är så du gör ännu bättre keramik.

I KeramikAkademins medlemsprogram

Ingår två grundkursen en i keramik och en i drejning.

Du kan gå dem en efter en eller hoppa mellan. När du gått grundkurserna är du redo för KeramikAkademin, men det finns inget som hindrar att du börjar där också om du känner för det. 

Det du behöver för att starta upp, komma igång med att skapa din egen keramik

Programmet är till för dig som vill "veta allt" att göra keramik.
Keramisk Grundkurs
ger dig övningar och kunskap om att fylla och bränna din egen keramikugn.
Gunden i Drejning ger dig baskunskapen i drejning. 

Fortsättning följer i KeramikAkademin, där fylls innehållet på efterhand, du får mer avancerade avsnitt ju längre du är med och du har också möjlighet att påverka innehållet.
Du har fortsatt tillgång till allt material så länge du är medlem i KeramikAkademin.

I programmet ingå kurser i keramik och drejning

Startavgift 2497 Kr

349 Kr/Mån

 • Drejskola
 • Bygga och kavla tekniker
 • Dekorskola
 • Glasyrkunskap
 • Glasyrrecept
 • Bränna-egen-ugn-kunskap
 • Keramikugnssuport
 • Medlemsgrupp på Facebook
 • Livemöte i datorn
Klicka här för att läs mer om KeramikAkademin

Så här säger medlemmar om KeramikAkademin

Tina T 

Maria, dina digitala kurser är genialt uppbyggda, genuint  pedagogiska, inspirerande och fyllda av din sprudlande energi och skaparglädje.

Carita

Tänk att även jag har ett eget uttryck, vägen dit har varit krokig och lång, men nu känner jag att jag har kommit hem. Tips och nya drejgrep har oxå varit viktigt. Men att hitta mitt egna uttryck i leran är det viktigaste som hänt mej sen jag började med keramik... Jag känner mej lycklig och rik, det är tack vare keramikakademin som jag hittat hem ♥️ 

Karin S

Perfekt med webbaserat, kan ta saker i sin takt. Lite som ett uppslagsverk med trevliga "medlerisar".  Jag uppskattar alla olika kreativa tekniker som vi får del av och inte minst hårdvaran av typ "hjälp..." nu har detta hänt, tekniska prylar som ugnen. Är minst bevandrad i glasyrteknik både blandning o påförande, det är nyttiga avsnitt som jag vill ha ännu mer av. Tack! 

Helena S

Jag har skrivit ett par gånger om vad och hur mycket Keramik Akademin och du Maria har betytt för mig och mitt "keramikande".  Jag funderar på hur jag skulle kunna förklara det lite annorlunda, och då tänker jag på "en bok man läser på semestern, som man inte riktigt vill ska ta slut... " Varje gång det kommer ett litet nytt avsnitt sätter jag med det och njuter! Helst med en kopp kaffe.
Jag tror att boken skulle hamna under biografi lika mycket som en faktabok. Och det är nog det som gör att jag vill hänga kvar?  Det har gett mig en grund som jag inte hade och jag sträcker stolt  på mig och kallar mej för keramiker!! Jag inser också att jag bara har skrapat på ytan, det finns så många kapitel kvar!!  Heja dej och dina digitala kurser Maria!! 🙌👏  

Lena S

Keramikakademin puffar på mig när kreativiteten låser sig . Mycket bra idéer och mycket man vill prova på . Man sitter oftast själv, men på nått sett känner man sig inte själv för vi har ju varandra så kram på er alla i akademin 🤗 

Veronica

Måste bara berätta att mina leralster nu står i en lokal butik mitt i centrum till försäljning.

Är sååå glad, tack för alla dina hurra rop och tips och trix

Keramikakademin är topp topp ❤️

I KeramikAkademins medlemsprogram

Ingår två grundkursen en i keramik och en i drejning.

Du kan gå dem en efter en eller hoppa mellan. När du gått grundkurserna är du redo för KeramikAkademin, men det finns inget som hindrar att du börjar där också om du känner för det. 

Det du behöver för att starta upp, komma igång med att skapa din egen keramik

Programmet är till för dig som vill "veta allt" att göra keramik.
Keramisk Grundkurs
ger dig övningar och kunskap om att fylla och bränna din egen keramikugn.
Gunden i Drejning ger dig baskunskapen i drejning. 

Fortsättning följer i KeramikAkademin, där fylls innehållet på efterhand, du får mer avancerade avsnitt ju längre du är med och du har också möjlighet att påverka innehållet.
Du har fortsatt tillgång till allt material så länge du är medlem i KeramikAkademin.

I programmet ingå kurser i keramik och drejning

Startavgift 2497 Kr

349 Kr/Mån

 • Drejskola
 • Bygga och kavla tekniker
 • Dekorskola
 • Glasyrkunskap
 • Glasyrrecept
 • Bränna-egen-ugn-kunskap
 • Keramikugnssuport
 • Medlemsgrupp på Facebook
 • Livemöte i datorn
Klicka här för att läsa mer