Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

 

Snabbfixet som gör torr lera mjuk igen

Har du glömt täcka leran eller har den torkat ändå?
Ibland blir lera liggande för länge, egentligen kan lera inte blir för gammal men den kan absolut bli för torr! Bäst är att alltid förvara lera i kalla frostfria utrymmen som jordkällare eller andra svala utrymmen. Tyvärr har så vi inte alltid svala utrymmen eller orkar kånka ner leran dit. Då är det lätt att leran hamnar där vi jobbar, i våra tempererade utrymmen. Vilket gör att leran torkar, små hål och revor i plasten gör att vatten slipper ut och leran blir för torr. Ser du hål i förpackningen, tejpa över dem direkt så kan du rädda leran en tid? Ibland händer det att du missat hål och revor eller att leran ligger väldigt länge för varmt.  Då torkar leran och blir hård, så hård att det blir omöjligt att bearbeta och skapa med den.
Kika på videon för att ta del av mitt bästa trick för att göra hård lera formbara igen. 

Så här gör du hård lera mjuk och följsam:

  • Skiva leran i 2-3 cm tunna skivor
  • Varva leran i en fuktig/våt frottehanduk skiva för skiva. 
  • Packa in in plast och vänta … 
    Ett dygn kan vara tillräckligt men ibland behöver leran ligga längre. Det är inga problem om du glömmer leran några veckor (förutom att handduken kanske inte doftar hallon?) leran bli bättre och mer formbar ju längre den ligger. När leran har den konsistens du önskar, knåda upp och börja skapa eller dreja.

Det här tricket kan du använda på alla leror som är lite för torra men inte helt torra, gränsen går vid att du kan skära med skärtråd.

Har du nytta av det här knepen och vill du ta del av mer keramikkunskap? Följ med mig och andra lerisar i KeramikAkademins digitala keramikkurser, de är för dig med egen keramikugn (eller tillgång till) som vill lera mer. 

Utbildningar i KeramikAkademin