Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Dreja ett ägg

 

Fick frågan hur vi bäst gör ett ägg i lera. Bygga, gjuta, trycka i form och dreja? Här beskriver jag de olika teknikerna och visar du drejar ett ägg. 

Ägg är väl den bäst designade formen i historien?
Designer: En liten höna.

Olika tekniker att skapa ägg  med lera

Bygga
Det finns några olika sätt bygga och forma med lera, det tar lite tid men är bra på många sätt. Du har kontroll och kan välja den storlek du vill ha, bygga kan ju bli nästan hur stor som helt. 

Gjuta i gipsform
Går snabbt och är rätt enkelt (när du kan det) men kräver rätt mycket utrustning, gipsformar och gjutlera. Sen är det lite passning för att hitta tidpunkten då leran stadgat sig. För att gjuta i gipsform behöver formen två eller fler delar. 

Har du form är du låst till formen och kan inte ändra storlek. 
Klicka här för att köpa gipsformar

Trycka i gipsform
Är ett enkelt sätt att få flera bra formade ägg (om formen är väl designad) det finns några olika metoder att trycka lera i formen foga ihop och ta ur är det vanligaste. Är rätt enkelt men du behöver en form och den går inte att variera i storlek. Här räcker det med en halvform. 
 
Dreja
Min favoritmetod är att dreja, det för mig absolut bästa och enklaste sättet. Snabbt, det går att göra många. Flexibelt du kan själv välja storlek. Rätt så svårt, du måste kunna dreja och du behöver en drejskiva. 

I videon drejar jag med en klös på 1kg.

  1. Börja med att centrera leran.
  2. Dreja upp första hälften 
  3. Torka ur vattnet
  4. Drejar du med sken kan du räta upp formen. 
  5. Förbered att dra upp och dreja ihop. 
  6. Avsluta med att sluta formen 
  7. Ta bort leran längst ner 
  8. Skär av och lyft 
  9. Upprepa! 

Ett tips är att du börjar med att dreja små ägg och ökar storleken efterhand du utvecklar din drejteknik.  Häng gärna med oss KeramikAkademins medlemskap för att lära grunden i drejning. 

 

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?