Maria Ekberg och leran

Välkommen till keramikverkstan på Österlen 

Här har det skapats mycket keramik, hållits många kreativa keramikkurser och idag är det även hem för KeramikAkademins digitala keramik och drejkurser.

Eftersom du klickat in här och är lite nyfiken på vem jag är så får du en kort beskrivning på mitt liv som keramiker.

Ett liv med lera

Min keramikbana började i min mors keramikverkstad som sjuåring, jag brukar säga att jag är född i en keramikverkstad.
Nu vet du att det är inte riktig sant, jag gick till keramikverkstan direkt efter skolan och tillbringade några timmar där innan vi gick hem. I keramikverkstan fanns 5-7 medarbetare, de blev min familj. Där jobbade även drejaren Martin Jansson som blev min drejlärare och lärde mig alla knep från sitt arbete som yrkesdrejare. Några andra gjorde reliefer och dekorerade, satte ugnar och sålde keramik. De var en lite trimmad keramikverkstad som jobbade med serieproduktion och försörjde några familjer. 

När jag var tjugo tog jag över företaget, drev det i några år men längtade efter  att jobba i mindre skala. Bytte inrikting på verksamheten och började om, ville skapa med lera för att jag älskar att skapa. 

Det har blivit många keramikverkstäder.

Jag har satt upp keramikverkstäder i Gränna, på Öland och nu i Hammenhög, periodvis har keramiken varit mitt levebröd men oftast har jag varit en kombinatör. Det vill säga haft flera sysselsättningar, i mitt fall drivit två företag eller fler.

Med lera på tangentbordet

Under mina 20 år som it företagare har keramikverkstan blivit min räddning, skapandet med lera har fått min överhettade hjärna att lugna ner sig och hitta kreativa lösningar långt från tangentbordet. Det går inte att vara stressad när man drejar eller jobbar med lera, en sorts praktiskt meditation.
I dag är jag verksam på Österlen och har öppet varje sommar precis som jag haft i trettio år. Oavsett vad jag gjort övriga året har keramiken alltid varit mitt nav för livet och företagandet, det är i leran jag har mitt kraftfält. Det har alltid funnits en keramikverkstad i mitt liv. 

Formgivare och keramiker

Har jobbat som formgivare på keramikfabriker i Stoke on Trent, England, Alcobaca Portugal, Bulgarien, Estland, Thailand. 
Vid varje fabrik har jag lärt mig något nytt. Den viktigaste kunskapen har jag fått av att arbeta, göra misstag och testa nytt i min egna verkstad.

Och inte minst träffas kunder och sälja, utan att ge avkall på det jag vill göra. 

Keramikutbildning eller inte?

Jag har inte gått Konstfack, HDK eller någon annan konstnärlig längre utbildning, jag känner inte heller speciellt många verksamma keramiker som gått konstfack eller liknande (de finns självklart). De keramikkolleger jag har omkring mig har gått som lärlingar eller kortare keramikutbildniningar som Capellagården eller Leksands Folkhögskola och sen jobbat på i sina keramikverkstäder.

Timmarna med lera

Och åren i keramikverkstan är det som gör skillnad i kombination med kärleken till leran.

Hantverk går att lära

De flesta som jobbar med keramik är såna som du och jag, såna som har jobbat till sig kunskapen, prövat och gjort misstag det finns helt enkelt ingen annan väg. 
Däremot finns det längre och kortare vägar till att lära, genom mina kurser kommer jag underlätta ditt lärande. Du ska inte behöva göra alla misstag som jag gjort. Så säger väl alla föräldrar?
Jag vill genom KeramikAkademin och den keramikutbildning jag erbjuder ge dig den kunskap du behöver så att du ska komma igång och skapa med lera och bränna keramik. Min ambition är att tanka ur mig det jag lärt under mina fyrtio år med lera. Så att du kan bli så hantverksskicklig att du kan kalla dig keramiker eller krukmakare.

Mästare i krukmakeri

Idag kan jag stolt kalla mig krukmakarmästare, det är en utmärkelse som Hantverksrådet utfärdar till de keramiker som verkligen kan sitt hantverk uppfyller vissa kriterier.  Jag är den första kvinnliga krukmakarmästaren i Skåne och det är en stor ära. 

Utställningar på ställen som

Ibland är det bra med en skrytlista på ställen vi ställt ut. Inte riktig min grej men jag har ändå hunnit med några prestigefyllda utställningar under åren. 

Kaolin, Stockholm
Eksjö museum
Näs museum
Kalmar slott
Nordiska museet

Nyfiken  

Ibland har jag sett min verkstad som ett provkök, jag har aldrig velat fastna i något fack men ändå jobbar på mitt eget uttryck. Länge pendlade jag mellan stengods och lergods, för ett tag sedan slutade jag med lergods och jag saknar det redan.

Sluta med något vi gillar?

Hur ska man annars kunna öppna dörren för något nytt?
Kanske var det för att göra digitala keramikkurser så att du får ta del av mina erfarenheter och få möjlighet att skapa med det bästa material jag vet, lera.

Varför en digitala keramikutbildning?

Vid ett vanligt kurstillfälle här i keramikverkstan hinner jag visa en eller två övningar eller tekniker om hur man gör en modell. I en digital keramikkurs kan jag få med så mycket mer kunskap. Du kan också gå tillbaka och repetera och i takt med att du lär så kommer du hitta upptäcka. Det finns många saker du kan skapa som gör att du lär dig mer samtidigt som du har kul. För att lära sig medan man skapar och leker är väl det roligaste och mest lärorika sättet? Eller hur? 
Vi är ju alla olika och en del lär sig genom att läsa och studera, andra genom att se och göra själva.
Bäst tror jag när det gäller lera är att kombinera, någon visar och du gör efter, repetera och kommer till insikt. Då är det bra att ha någon som kan och är villig att lära ut.

Häng med och lär mer

Mitt ambition är att tanka ur mig fyrtio års keramiskt kunnande om att skapa och leva av sin keramik och samtidigt utvecklas ny keramik. Som medlem i KeramikAkademin blir du min lärling, jag delar frikostigt min kunskap med dig.