Om Maria och leran

Välkommen till keramikverkstan här på Österlen 
Här har det skapats mycket keramik, hållits många kreativa keramikkurser och nu även digitala keramik och drejkurser.

Tanken med keramikkurser.se
I kurserna kommer jag att lära ut min bästa tips och hur du undviker misstag, fast jag kommer att uppmana dig att göra dem!

Jag berättar vad som fungerat för mig, du får också grundkunskap om olika leror och varför. Eller hur du kan lära dig göra egna verktyg, det är sånt man inte hinner vid en kurs. Blandar glasyr, sätter en ugn eller använder en pensel så att dekoren gör sig nästan själv. Du kanske behöver veta vilka elektriska keramikugnar du absolut inte ska ta emot även om de är gratis! 
Sånt älskar jag att dela med mig av, så välkommen in i min leriga nördiga keramikvärld.

Du kommer få en överblick om hur du jobbar med lera, få inspiration om vad och hur du kan göra vissa grejer.

Min önskan är att du får självförtroende att göra det du vill, mod att sälja det och att ta betalt. Att du hittar ditt eget uttryck och dina egna kunder om du vill. 
Det är också helt okey att skapa med lera för att det är så himla härligt och avstressande, vad din ambition en är så finns jag här för att svara på frågor och stötta dig. 

Ett helt liv med lera
Min keramikbana började i min mors keramikverkstad som sjuåring, jag brukar säga att jag är född i en keramikverkstad.
Nu vet du att det är inte riktig sant, jag gick till keramikverkstan direkt efter skolan och tillbringade några timmar där innan vi gick hem. I keramikverkstan jobbade 5-7 personer och medarbetarna blev min familj, där var Martin som var yrkesdrejar, han skulle senare lära mig dreja, där fanns de som gjorde reliefer och de som dekorerade, satte ugnar och sålde keramik.
Här jobbade jag på loven och hjälpte till vid mässor. 
När jag var tjugo tog jag över företaget, drev det i några år och bytte sen affärsmodell. Så att de blev som jag ville ha det, enkelt och flexibelt, jag vill jobba med lera för att jag älskar att skapa.
Inte för att jag måste!

Det har blivit många keramikverkstäder
Jag har satt upp keramikverkstäder i Gränna, på Öland och nu i Hammenhög, periodvis har keramiken varit mitt levebröd men oftast har jag varit en kombinatör. Det vill säga haft flera sysselsättningar, i mitt fall två företag eller fler.
Under 20 år i it-branschen har keramikverkstan varit min räddning, skapandet med lera har fått min överhettade hjärna att lugna ner sig och hitta kreativa lösningar långt från tangentbordet. Det går nästan inte att vara stressad när man drejar eller jobbar med lera, en sorts praktiskt meditation.
I dag är jag verksam på Österlen, jag har öppet varje sommar precis som jag haft i trettio år.
Oavsett vad jag gjort övriga året har keramiken alltid varit mitt nav för livet och företagandet, det är i leran jag har mitt kraftfält.

Formgivare och keramiker
Har jobbat som formgivare på keramikfabriker i Stoke on Trent, England, Alcobaca Portugal, Bulgarien, Estland, Thailand.
Vid varje fabrik har jag lärt mig något nytt. Den viktigaste kunskapen har jag fått av att arbeta, göra misstag och testa nytt i min egna verkstad.

Och inte minst träffas kunder och sälja, utan att ge avkall på det jag vill göra. 

Timmarna med leran
Jag har inte gått Konstfack, HDK eller någon annan konstnärlig längre utbildning, jag känner inte heller många verksamma keramiker som gått konstfack eller liknande. De keramikkolleger jag har omkring mig har gått som lärlingar eller kortare keramikutbildniningar som Capellagården eller Leksands Folkhögskola och sen jobbat på i keramikverkstan.

Timmarna och åren i keramikverkstan är det som gör skillnad i kombination med kärleken till leran.

De flesta som jobbar med keramik är såna som du och jag, såna som har jobbat till sig kunskapen, prövat och gjort misstag det finns helt enkelt ingen annan väg. 
Däremot finns det längre och kortare vägar till att lära, genom mina kurser vill jag underlätta ditt lärande. Du ska inte behöva göra alla misstag som jag gjort. Så säger väl alla föräldrar?
Jag vill att du ska komma igång och skapa med lera och göra keramik, ha kul och trivas.
Kanske till och med bli så intresserad av keramik så att du börjar sälja? 

Mästare i krukmakeri
Idag kan jag stolt kalla mig krukmakarmästare, det är en utmärkelse som Hantverksrådet utfärdar till de keramiker som verkligen kan sitt hantverk uppfyller vissa kriterier.  Jag är den första kvinnliga krukmakarmästaren i Skåne och det är en stor ära. 

Jag har gjort många utställningar på ställen som
Kaolin, Stockholm
Eksjö museum
Näs museum
Kalmar slott
Nordiska museet

Nyfiken  
Ibland har jag sett min verkstad som ett provkök, jag har aldrig velat fastna i något fack men ändå jobbar på mitt eget uttryck. Länge pendlade jag mellan stengods och lergods, för ett tag sedan slutade jag med lergods och jag saknar det redan.

Så varför sluta med något man gillar?
Hur ska man annars kunna öppna dörren för något nytt?
Kanske var det för att göra digitala keramikkurser så att du får ta del av mina erfarenheter och få möjlighet att skapa med det bästa material jag vet, lera.

Digitala keramikkurser? 
Vid ett vanligt kurstillfälle här i keramikverkstan hinner jag visa en eller två övningar eller tekniker om hur man gör en modell. I en digital keramikkurs kan jag få med så mycket mer kunskap. Du kan också gå tillbaka och repetera och i takt med att du lär så kommer du hitta upptäcka. Det finns många saker du kan skapa som gör att du lär dig mer samtidigt som du har kul. För att lära sig medan man skapar och leker är väl det roligaste och mest lärorika sättet?
Vi är ju alla olika och en del lär sig genom att läsa och studera andra genom att se och göra själva.
Bäst tror jag när det gäller lera är att kombinera, någon visar och du gör efter, repetera och kommer till insikt.
Då är det bra att han någon som kan och är villig att lära ut.Ge inte upp!
Utan öva, öva, öva det ger resultat.

Kärlek