Maria och leran

Ett liv med lera
Min keramikbana började i min mors keramikverkstad som barn.
- Jag brukar säga att jag är född i en keramikverkstad. Nu vet du att det inte är helt sant, men varje dag efter skolan gick jag till keramikverkstan. I min mors keramikverkstad fanns  5-7 medarbetare, de blev min familj. Där fanns Martin Jansson, som var yrkesdrejare och senare skulle lära mig drejning. Det fanns också de som gjorde reliefer och dekorationer, skötte ugnarna och sålde keramiken. På lov jobbade jag där och hjälpte till vid (Formex) mässor. När jag var tjugo år tog jag över företaget och drev det i några år innan jag ändrade affärsmodellen. Gjorde några stora förändringar och flyttade för att jobba efter mitt eget koncept.  

Det har blivit många keramikverkstäder 

Sedan dess har jag startat upp flera keramikverkstäder i Gränna, på Öland och nu i Hammenhög. Under långa perioder har keramiken varit mitt huvudsakliga levebröd, men ibland har jag också varit en kombinatör. Det vill säga, jag har haft flera sysselsättningar, i mitt fall oftast två företag. Under mina 20 år inom IT-branschen har keramikverkstan varit min räddning. Att skapa med lera har fått min överhettade hjärna att lugna ner sig och hitta kreativa lösningar långt ifrån tangentbordet. Det är faktiskt helt omöjligt att vara stressad när jag drejar eller arbetar med lera. Skapandet blir en form av meditation, leran ser till att själen landar. Idag är jag verksam på Österlen, och mitt galleri är öppet under sommaren. Oavsett vad jag sysslat med under året har keramikverkstan och leran alltid varit centrum för livet och företagandet. Det är i leran jag finner mitt kraftfält.

Formgivare, keramiker blir krukmakarmästare

Har jobbat som formgivare på keramikfabriker i Stoke on Trent, England, Alcobaca Portugal, Bulgarien, Estland, Thailand. Varje fabrik har lärt mig mycket nytt, nya tekniker olika bränntemperaturer, sätt att dekorer och brännmetoder. Men den viktigaste kunskapen har jag fått genom att arbeta med leran, göra misstag, testa nytt och i mötet med keramikkollegor. För att inte tala om att träffas kunder och sälja, utan att ge avkall på det jag vill göra. 

Timmarna med leran

Jag hann inte gå Konstfack, HDK eller någon annan konstnärlig längre utbildning. Det är inte så nödvändigt för en krukmakare vi vill ju vara i hantverkare med händerna i leran. De flesta keramikkolleger jag har omkring mig har gått som lärlingar eller kortare keramikutbildniningar som Capellagården eller Leksands folkhögskola. 
Idag när KeramikAkademin webbutbildning har funnit så många år är det många keramiker som utbildat sig via mig. 

En genväg till keramikens stora område

De flesta som jobbar med keramik är såna som du och jag, såna som har jobbat till sig kunskapen, prövat och gjort misstag det finns helt enkelt ingen annan väg. Däremot finns det längre och kortare vägar till att lära, genom KeramikAkademin vill jag underlätta din keramikresa. Du ska inte behöva göra alla misstag som jag gjort. Så säger väl alla föräldrar? Jag vill att du ska komma igång och skapa med lera och göra keramik, ha kul och trivas. Kanske till och med bli så intresserad av keramik så att du börjar sälja? 

Mästare i krukmakeri

Idag kan jag stolt kalla mig krukmakarmästare, det är en utmärkelse som Sveriges hantverkskråd utfärdar till de keramiker som verkligen kan sitt hantverk uppfyller vissa kriterier.
Jag är den första kvinnliga krukmakarmästaren i Skåne, det är en stor ära. 

Jag har gjort många utställningar på ställen som:
Kaolin, Stockholm
Eksjö museum
Näs museum
Kalmar slott
Nordiska museet 

Aldrig uttråkad 

Ibland har jag sett min keramikverkstad som ett provkök, jag har aldrig velat fastna i något teknik men ändå jobbar vidare med mitt eget uttryck inom keramiken. Länge pendlade jag mellan stengods och lergods, men för några år sedan bestämde jag mig för att helt sluta med lergods. Istället är mitt fokus stengodsglasyrer och att vedbränna keramik, hade någon berättat det för trettio år sen hade jag inte trott det skulle bli min passion. Inte heller att jag skulle sjunka så djup ner i glasyrträsket och enbart göra mina egna glasyrer. 
Det är med stor tacksamhet jag gör digitala keramikkurser det är en ära att få dela erfarenheter och få möjlighet att skapa med det bästa material jag vet, lera. Det är inget som för mig så lycklig som att se mina deltagare utvecklas, ofta långt över vad de själva trodde var möjligt, 

Vad är bra med keramikkurser på nätet? 

Vid ett vanligt kurstillfälle i keramikverkstan hinner jag visa en eller två övningar eller tekniker om hur man gör en modell. I en digital keramikkurs kan jag dela så mycket mer kunskap och svara på frågor i den takt de dyker upp. Deltagare kan också gå tillbaka och repetera och i takt med att du lär så kommer du hitta mer att upptäcka. I KeramikAkademin är vi aldrig ensamma, det finns alltid någon att fråga. 
Det finns många saker du kan skapa som gör att du lär dig mer samtidigt som du har kul. För att lära sig medan vi leker är väl det mest lärorika sättet?
Vi är ju alla olika och en del lär sig genom att läsa och studera andra genom att se och göra själva.
Bäst tror jag när det gäller lera är att kombinera, någon visar och du gör efter, repetera för att komma till vidare insikter: Då är det bra att han någon som är villig att lära ut.

Målet med KeramikAkademin är att dela yrkeskunskaper

Jag vill ge dig inspiration och kunskap om lera så du kan skapa din egen keramik. Visar vad som fungerar och ge grundläggande kunskaper om allt från olika typer av leror till brännkurvor och inte minst glasyrer. Vi drejar, dekorerar, glaserar beskickar och sätter ugnar förundras över vad vi kan åstadkomma med lera. Det är sådant jag älskar att dela med mig av, i min leriga och nördiga keramikvärld.

Min önskan är att ge dig självförtroende att göra det du vill, mod att sälja dina verk och ta betalt för dem. Att du hittar ditt eget uttryck och dina egna kunder om du önskar det.

Det är också helt okej att skapa med lera för att det är så otroligt härligt och avstressande. Oavsett vad dina ambitioner är så finns jag här för att svara på frågor och stötta dig. i KeramikAkademin är du aldrig ensam, vi är många som delar samma intresse och vi träffas i datormöten regelbundet.





Ge inte upp! Se till att  ha en bra förebild och öva, öva, öva det ger resultat.

Kärlek