Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Utrusta din keramikverkstad

 

Om du tycker texten är lite konstig, så har jag autogenererat den ...

Jag vet inte hur ofta jag har fått frågan. Vad behöver jag köpa för att komma igång och dreja, börja göra keramik? Vad behöver jag ha i keramikverkstan? Egentligen så är ju det här väldigt enkelt. För du behöver inte speciellt mycket till att börja med. Samtidigt som utbudet av keramikverktyg börjar bli jättestort.

Många vill ju sälja sina produkter och det läggs till saker som kanske inte är absolut nödvändiga? Men som kan vara bra ändå. Jag tänker så här om vi verkligen ska koka ner vad du behöver för att starta din keramikverkstad. Då behöver du en keramikugn, för att göra keramik. Det är ju liksom nummer ett, du behöver naturligtvis också lera, för att bränna leran så att du kan göra keramik. Vill du sen dreja så behöver du en drejskiva och du ser nu börjar bygga på det hela. Här har jag ju varit många många gånger med många av mina deltagare. Vad behöver jag? Och vilka verktyg behöver jag? Och vad är bäst? Jag ägnade faktiskt några månader åt att gå igenom min egen verkstad. Dels fundera på vad som verkligen behövs jag ha ju hållit på med keramik länge och då har jag dragit på mig saker som kanske inte behövs? Och behöver jag verkligen dem för att komma igång? För att komma igång så behöver du kanske inte så mycket grejer? Och för att fortsätta så behöver det lite mer. Sen beror det på om du tänker ha en större produktion eller om du jobbar på hobbybas.

De viktigaste grejerna i en keramikverkstad har jag listat till dig. Det som du bör tänka på i keramikverkstan har jag skrivit ner det blev faktiskt rätt många avsnitt. Jag är ledsen, men det var mer i min verkstad än vad jag trodde. Jag tycker inte att du behöver köpa allting på en gång, du kan börja med skärtråd och svamp när du ska dreja tex. Det är bra att inte fastna i materialträsket innan du kan hantverket. Så mitt råd till mina deltagare är att börja dreja enkelt och sen testa du verktygen vartefter så att du inte blir beroende av olika verktyg för då blir de lite som kryckor för dig om du ska gå, lär dig gå först.
Med enkla medel och sen kan du testa de hjälpmedel som finns och en del kan säga att värdelösa och andra är jättebra. Jag går igenom det jag tycker är bra. Jag kommer också dissa några grejer men som ändå kan vara bra för en del. För det handlar ju om vad det är du vill göra och åter syven och sist så är det du som ska var nöjd med din verkstad. Det finns många andra bra saker att tänka på när man sätter upp sin keramikverkstad.

Jag har listat dem i den här kursen, det är ingen kurs riktigt det är mer information och du kan se det som en kunskap och jag är rätt så bombis på att kursen kommer spara dig en hel del sköna tusenlappar. Det är många saker du inte behöver köpa det första du gör, utan du kan luta dig tillbaka på de här listorna och se vad du har och vad du behöver och utgå från det och även få lite om vad vi använder de olika sakerna till i våra keramikverkstäder. Vi som är professionella keramiker eller krukmakarmästare... Kan jag ju kalla mig idag.  Jag har som sagt haft en sju, åtta keramikverkstäder. Och varje gång jag ska sätta upp en ny keramikverkstad, har jag försökt göra den så bra som möjligt. Tyvärr har jag har aldrig haft så här bra listor som du har nu.

Jag hoppas att jag får se dig i kursen och kanske i KeramikAkademin vad det lider men funderar på keramikverkstad så är det här en väldigt billig investering.

Välkommen på en tur med mig. i min senaste verkstad, här visar jag hur jag jobbar och vad jag har kommit fram till efter några decennier med lera.

Klicka här för att köpa kursen 297Kr

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?