Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Tio tips om att undvika s-sprickor

 

En ofta återkommande fråga är problemet med sprickor under drejade bottnar, det finns flera teorier om varför de uppstår. Här får du en lista på vad du kan tänka på. Min erfarenheter är inte så stor eftersom jag sällan har har sprickor. Händer det så har jag ofta slarvat med något av följande:
Jag kan märka en viss skillnad mellan leror, de flesta moderna leror ger sällan s-sprickor. Men jag har fått  med bl.a Fyleleran och porslinslera. 

Här är några tips som du kan testa om du har problem med sprickor när du drejar. De är listade i den ordning jag tycker du ska felsöka. 

  1. När du knådar klösar, forma dem så att du dreja rakt igenom knådriktningen. Gäller framförallt om du använder lerkvarn och drejar direkt från den.
  2. Dreja inte för länge, det för att botten blir vattensjuk. 
  3. Var noga med att torka ur vatten från botten.
  4. Lyft av från skivan och ställ på en bit tidningspapper eller sugande underlag. 
  5. Vänd godset så snabbt det går. 
  6. Låt godset torka uppochnervänt.
  7. Undvik för tjocka eller för tunna bottnar.
  8. Massera botten, dra några gånger extra över botten när du drejar. Det här tipset läser jag ofta men är inget jag praktiserar men det kan ändå vara så att jag gör det utan att lägga extra krut på att massera? 
  9. Undvik allt för plastiska leror. 
  10. Dreja med lera som har fin chamotte.

Att skapa med lera och bränna keramik är ett hantverk som tar tid att lära, du kan snabba på din lärprocess genom att hänga med oss i KeramikAkademin medlemskap. Där delar jag och andra professionella keramiker sina erfarenheter i att skapa, producera till att sälja sin keramik. 

 Allt material text, video och bild är för ditt personliga bruk. Materialet är copyrightskyddat enligt svensk lag och får inte delas utan tillstånd. 
©Maria Ekberg

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?