Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Stå och dreja?

 

Jag har tre drejskivor två relativt nya (Shimpo) och och en gammal trotjänare (Potterycraft) som jag älskar, den sista är inte att rekommendera, då det har kommit nyare drejskivor som är betydligt bättre ergonomiskt. Potterycraft drejskivan använder jag alltid för mina kursdrejare i krukmakeriet, då kan jag stå bredvid och visa.  Eftersom jag nästan alltid står vid arbete i keramikverkstan och min rygg mår bäst av att inte sitta för länge, så jag bestämde mig för att förlänga benen på en av Shimpo drejskivorna. Efter lite sökande på längre ben till drejskivan som var resultatlöst, så åkte jag och Kärleken till favorit järnhandlaren för att se om de hade några rör i rätt dimension. 

Visst hade de rör i rätt dimension och visst kunde de såga till tre ben i den längd som önskades. Kärleken borrade hål efter originalbenen och vips hade jag en stå-drejskiva. I ren glädje firade jag med att dreja i en gammal porslinslera (gammal porslinslera är fina grejer i keramikvärlden).
Du kan kika på videon för att få lite inspiration och se hur enkelt du kan höja din drejskiva och bli mer rörlig vid drejskivan.
Är det bra eller dåligt och hur det påverkar drejandet återstår att utforska. Men jag tänker spontant att ska jag dreja stort så får det bli på den låga drejskivan medan mer produktionsdrejning är bra på stådrejskivan. Vi får se? 

Vill du veta mer om att dreja och lära dig dreja som ett proffs, är du välkommen att hänga med mig och mina keramikkollegor i KeramikAkademins medlemskap som ger det du behöver för att lära keramik och utveckla dig som keramiker.

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?