Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Silkscreen och Potters Tissue, trycka på keramik

 

Nu har jag bestämt mig för att knäcka koden att göra screentryck på keramik, det är ett område jag närmat mig till och från ett antal år. Området är rätt så stort, för tre fyra år sedan gick jag en textiltryckskurs över en helg för att lära mig göra silkscreen och även få med några ramar med tryck hem. Väl i keramikverkstan fick jag inte till tryckmediet som jag ville ha det, något annat kom i vägen och projektet åkte in i skåp. Under tiden har jag testat andra koncept både screendelen och färdiga färger för keramik, men inte riktigt fått till det. 

Trycka på ett enkelt sätt

Jag söker något enkelt och tydligt för deltagarna i KeramikAkademins medlemskap, där flera har vilande trycka-på-keramikprojekt på gång. 

Till sist kom den där gudomliga inspirationen samtidigt med en lucka i kalendern och jag bestämde mig för att ta tag i tryckprojektet igen. Jag hade redan en hel del tryckfärger i keramikverkstan, nu åkte de fram och jag började undersöka tekniken att trycka på keramik ordentligt. 

Flera olika screentrycktekniker 

Det finns många trycktekniker, jag började med potters tissue. Då trycker jag på silkespapper för att senare föra över dekoren på godset. En annan teknik är att trycka via silkscreenduk direkt på godset. Till trycket finns lite olika färgkoncept, jag gjorde det lätt för mig och håller mig till Decopotterys produkter. Jag hade redan samlat på mig det mesta i keramikverkstan, sen veta jag att deras färgkroppar är oslagbart färgtåliga i högre temperaturer runt 1250°C. 

Potters tissue eller trycka direkt från screenduk? 

Jag började med Potters tissue som är det jag är mest intresserad av, just för att dekoren tryckt på papper går att spara och använda vid ett senare tillfälle. Det fungerar utmärkt 

För att göra tryckramen använde jag Decopotterys kit  Är du nyfiken kan du läsa mer genom att klicka på länken. 

Jag tryckte även med Potters tissue konceptet med en finare screenduk. De jag gjorde på textiltryckskursen, tror att de är 80 mesh? Det borde egentligen passa bättre för Silkscreen paint, men verkar fungera fint med båda koncepten? 

Vill du veta mer och ta del av mina och andra deltagares erfarenhet? 

Häng med i KeramikAkademins medlemskap, där grottar vi in och går på djupet med olika trycktekniker på lera och skröjat gods. I akademins medelmskap hittar du alla de andra kurserna du behöver för lära dig dreja, eller utveckla din drejning, bränna din keramik. Du kan hänga med på våra möten och ställa frågor och få svar direkt, eller bara hänga med och prata keramik. 

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?