Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Sätt upp en keramikverkstad?

 

Keramikverkstan

Att planera keramikverkstan börjar oftast med frågan: Var kan jag vara? Oftast får vi ta den lokal vi kommer över eller har tillgänglig.

Bra frågor att ställa sig är: 

Är keramikverkstan endast för mig eller ska vi vara fler?
Vad är syftet? Hyra lokal eller vara hemma? 

Oftast är svaret:
- Jag vill kunna skapa med lera när jag vill, bara gå till verkstan när lusten faller på och jag känner för att skapa.

Här utgår jag från att du har en lokal och ska utrusta den på bästa sätt. 
Viktigt att tänka på (förutom el till keramikugnen som vi ska ägna alldeles egen tid åt) är logistik - det kommer nämligen gå åt en del lera som ska bäras in och keramik som ska bäras ut. Då är det skönt att slippa trappor och många steg, det bästa är att kunna komma åt med truck.

El, vatten och avlopp

Vatten och avlopp är förstås superbra men vatten är bäst. Avlopp och slamavskiljare är naturligtvis bra om möjligheten finns.

Pia frågar:

Jag har en fråga. Jag vill gärna  veta mer om hur du ser på avlopp och avskiljande och allt det där. Hur löser man det på bästa sätt om verkstan ligger i en fastighet som inte redan har avskiljande.

Svar: 

Jag har själv aldrig haft det. Jag har heller inte förorsakat stopp i något avlopp. Förmodligen beroende på att jag inte häller ut lervattnet i avloppet utan låter leran i vattnet sjunka till botten och häller av vattnet på mina växter istället. Alternativt häller jag det i en hink med annat lerspill och när den blir full lägger jag det på gipsskivan och låter det torka tills det går ner i lerkvarnen eller så knådar upp det igen.

Om det blir lera i diskbänken när jag rengör något ser jag till att spola lite extra vatten. Jag rensade avloppen när jag flyttade in i detta hus och haft keramikverkstad under tio år och har inte gjort det sedan dess.
Tillfällen när det förmodligen är bra med leravskiljare är om du har kurser och många som drejar. Det brukar bli relativt mycket mer lerslam vid nybörjardrejning eller om det är många som delar på en keramiklokal. Jag har sett att det finns enkla leravskiljare vilka jag visade min man som gillar förebyggande underhåll. Han fnös och sa: “ Har du inte gjort stopp i avloppet på tio år så varför skulle det ske nu?” Han har en poäng. Jag har tvättmaskinen kopplad på mitt leravlopp så det spolar rätt mycket vatten där vilket kanske kan hjälpa!

Karin frågar:

Jag vill veta mer om arbetsmiljö, luft och utsug vid ugnen. Räcker fläkt eller krävs kåpa, (har sett att en del ugnar har anslutningsmöjlighet för utsug)? Lukter och farligheter? Vill fixa så bra som möjligt kring min lilla planerade ugnsplats.

Svar:

Det bästa är en kåpa och utsugsfläkt i egen kanal rakt ut genom vägg eller fönster. Det går även att koppla till en skorsten. Det är vanligast med utsug till frontmatade keramikugnar, vet faktiskt inte om jag har sett några kåpor till toppmatade keramikugnar? Men eftersom värme och ångor stiger är det så klart möjligt att ha ett utsug ovanför en toppmatade keramikugn också.

Jag har som sagt en dörr rakt ut vid ugnen som jag alltid öppnar när jag kör en ugn, jag lämnar också keramikverkstan vilket är möjligt då jag bara kör ugnar på eftermiddagar och kvällar.
Vill du vet mer om vad du behöver för att lyckas med att göra keramik? 
Hämta Guiden om att utrusta keramikverkstan. 👇🏿


KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?