Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Så här skyddar du din keramik och sättplattor

 

Ingen av oss gillar väl när de går flisor ur botten på en mugg eller att ha en liten sjö av glasyr på sättplattan? Allt kan vi inte undvika men vi kan absolut undvika att flisor går ut botten på stengods, vi kan också skydda vår sättplattor i video visar jag hur du gör.  Plattengobe, plattsmet eller separator det sista är vad jag föredrar att kalla det du penslar på sättplattorna för att inte godset ska:

  1. Bränna fast ,så att små flisor går ur botten på godset. 
  2. Skydda plattorna mot glasyrstänk och lättare ta bort dem.
  3. Förlänga livet på sättplattorna, genom att du kan rengöra och pensla på nytt skyddslager. 

Bästa receptet på plattengobe

Det finns nog lika många recept på plattengobe/separator som det finns keramiker? Du kan köpa plattengobe/separator från din keramikråvaruleverantör, det kanske t o m följer med ditt ugnsköp? Men du kan även blanda det själv. 

Recept på plattengobe/separator

Jag brukar ta 50% kaolin och 50% kvarts, detta är inget recept som är hugget i sten men det har fungerat bra under många år, (så länge du inte bränner över 1250°C).

Bränner du högre (runt 1300°C) kan du använda en mix med 50/50 aluminiumhydroxid och kaolin.
Det finns nog lika många recept på plattengobe som det finns keramiker? Kaolin och kvarts är billiga material, som du hittar hos din keramikråvaruleverantör, aluminiumhydroxid är lite mer kostsamt men inte mycket. Du behöver bara något kilo och det kommer räcka länge.

Så här gör du:

När du vägt upp kaolin och kvarts, häller du på vatten och låter pulvret sjunka till botten. Använd helst andningsmask. Rör sen om och späd separatorn rätt så tunt, applicera med en vanlig målarpensel och pensla tunt. 

Du penslar plattengoben/separator på en sida av sättplattorna, du ska inte pensla pelarna, de mår bäst av att vara helt rena. 

Du kommer märka att sättplattorna suger snabbt , så du får röra upp ofta, doppa penseln och måla och röra upp igen och pensla till du täckt hela sättplatan med ett jämt tunt lager på 2-3 mm. Pensla inte för tjockt, du kommer behöva upprepa den här proceduren då och då vartefter du bränner, så ta det lugnt och lägg bara på så mycket att det täcker.  Du kommer behöva bättra på skyddslagret vartefter du bränner och det tunnar ut. 

Skydda en sida

Anledningen till att du enbart penslar ena sidan annars är risken att plattengoben/separatorn släpper i godset och hamnar i glasyren när du bränner. Får du glasyrstänk på sättplattorna eller att plattengoben/separatorn blir för tunn, bättrar du på nytt efter du bränt och innan du sätter en ny glattbränning. Du behöver enbart bättra på när separatorn blir för tunn. När plattorna är penslade kan du använda dem så fort separatorn inte släpper, de behöver inte torka helt innan du bränner din keramik på sättplattorna.

Du kan använda sättplattorna direkt

Ingen förbränning behövs de nymålade sättplattorna är klara att använda så fort separatorn torkat. 
Nu börjar det spännande att bränna dina glaserade grejer i keramikugnen. Glasyren  och att glasera är ett livslångt utforskande, du kan lära mer om glasering och glasyrer i KeramikAkademins medlemskap (webbaserade keramikkurser). 

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?