Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Lerkran, vacuum eller utan?

 

Har gjort ett ordentligt röj i keramikverkstan, flyttat keramikugnar, torkat hyllor, sorterat och slängt keramik. Har också funderat på om jag verkligen behöver tre drejskivor, två lerkranar och fyra keramikugnar? Svaret blev JA! Tänker att jag berättar om lerkvarnar, drejskivor och keramikugnar och hur olika de är och vad jag använder dem till. 
Vi börjar med lerkvarnarna eller lerkvarnarna, med eller utan vacuum, vilken är bästa? Lerkran med vacuum ser till att det inte är någon luft kvar i leran. Det är lite meckigt att sköta vacuumdelen som behöver lite kärlek och omtanke samt olja för att fungera friktionsfritt. Medan en lerkvarn utan vacuum bara har en start motor som bearbetar leran, lera som kan behöva lite efterknådnig innan den drejas. 

Stor och stark Shimpo 700 W NRA 07 utan vacuum knådar 1000 kg lera i timmen. Bäst på att blanda återvunnen lera, lera som är lite för hård (inte torr) med lera som är lite för blöt. Leran blir lite för hårt bearbetad och behöver vila några dagar för att återfå sin plasticitet. 

Mindre smidig Shimpo 400 W NVA-04S med vacuum, knådar 200 kg lera i timmen. Leran är utan luft och går att dreja direkt från kvarnen. 

De är två rätt så olika lerkranar och för mig som inte har några problem med att knåda leran jag ska dreja är den stora besten den jag skulle välja. 
Idag produktionsdrejar jag inte stora mängder drejgods, om det vore så skulle jag välja den med vacuum för att spara på kraften? Samma sak om jag hade drejkurser och vill servera färdigknådad lera till deltagarna eller återanvända drejad lera, vacuum-lerkran. 
För mig som mest behöver en lerkran till att mixa olika leror, är den stora Shimpo lerkranen på 700 W underbar, med den nackdelen att leran knådas lite för väl och blir kort. Detta gör att den behöver vila och mogna men när den gjort det då är det den bästa leran. Det här är den lerkvarn jag skulle välja om jag grävde naturlera och blandade min egen lera. 

Söker du en lerkvarn / lerkvarn, är de nya extremt dyra men hittar en begagnad av välkända tillverkare som Shimpo, Peter Pugger, Rohde eller Venco. Köp den om det den passar din budget.
Lerkranar är näst intill outslitliga och det går att byta motor om den tar slut. Har du råd med en ny lerkran / lerkvarn. Grattis, du kommer nog inte ångar köpet? 

Lite att tänka på när det gäller lerkranar 

En grej till när det gäller lerkranar, de MÅSTE användas! En lerkvarn / lerkran är inget du använder då och då, den måste köras minst en gång i veckan så att inte leran styvnar, torkar och sätter sig. Det är ett rent helvete att rengöra en lerkvarn /lerkran, minst en dags arbete. 
De gånger jag byter lera vilket händer, då kör jag bara den nya leran igenom till all gammal lera är ute och det enbart kommer av den nya leran. Det innebär att du får 30-50 kilo mixad blandlera, ibland mer om det är stor färgskillnad mellan lerorna.
Nu är inte det hela världen den går ju att göra något kul med. 🤣

Heter det lerkran eller lerkvarn? 

Undrar du vad som är den "rätta" benämningen lerkran eller lerkvarn? Så är det jag beskriver lerkran, lera som bearbetas och kommer ut ur kranen. Medan en lerkvarn är något som mal lera, de finns också men används tidigare i lerprocessen när lera bearbetas till massa.
Detta kan du läsa i Keramisk ordlista, utarbetad av standardkommite´n för keramisk nomenklatur. 1966 SIS 135011 🤔

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?