Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Lera världens bästa material!

Ja jag vet är nog lite av en lernörd, men lera är så häftigt!
Så här kommer lite mer om mitt favoritmaterial, lera 

Vi börjar från början, det är få leror som är leror av de du köper, de flesta är massor, vi i branschen skiljer på massa eller naturlera. 

Naturlera är den som grävs upp och används direkt som den är, den kan eventuellt vara filtrerad? 

Massa kallar vi den mesta lera som vi köper från keramikgrossister, den är sammansatt av olika material som bildar lera. Anledningen till att det görs ”massa” är att vi keramiker vill ha samma lera år efter år, vi kanske har ställt glasyrer till en speciell lera då vill vi inte att den ska ändra sammansättning. Det just det som händer med naturleror, de är lite olika beroende på var i lerlagret din lera kommer ifrån. En tycker det är charmigt men de flesta keramiker blir frustrerade av att deras lera inte beter sig som de förväntat. 

En massa är betydligt pålitligare än naturlera men även betydligt tråkigare. Så det gäller att vi gör något intressant av massan. 

Då förstår du att ska man ändå blanda till en lera så kan man tillsätta en hel del, som chamotte, färg eller andra stabiliserande egenskaper. Chamotte är bränd krossad lera dvs. keramik. Det är ett välbeprövat sätt att armera lera, få leran mera hållbar i torkning och bränning, de flesta leror innehåller chamotte du läser det på paketen. De vanligaste storlekarna är 0,2 mm - 2,0 mm och det anger storleken på chamottkornen, det brukar också anges hur stor mängd chamotte det är i massan 25% är vanligt men ska du bränna Raku eller skulptera är 40% bra. Det är svårt att dreja i leror som innehåller stora mängder chamotte och grova chamottekorn river skinnet i händerna. 


Ska du dreja väljl en massa/lera som har små chamottekorn 0-0,2 chamotte
Ska du skulptera välj en lera/massas med grov chamotte. 0-0,5 eller 0-2,0 chamotte

Chamotte finns i både lergods och stengodslera, ibland kommer du att älska den och ibland undrar du vad sjutton. Jag använder alltid lera med chamotte men så håller det mesta genom mina bränningar ... Du bestämmer hur du vill ha det!

Att Skapa med Lera är Kärlek

 

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?