Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Knåda lera med fötterna och det vackra i det enkla.

 

De som älskar lera är lyckliga!

- Lyckliga därför att lera finns över hela världen. Och vi som bränner den till keramik delar en mångtusenårig kunskap både med tidigare och generationer och våra samtida kolleger.

Nyfikenheten på annan keramik har tagit mig på många intressanta och spännande resor, ibland har jag jobbat för någon fabrik och gjort modeller. Ibland har jag låtit tillverka keramik för egna kunder eller jobbat för uppdragsgivare.

Vad jag upptäckt är att vi keramiker är som musiker fast med lera. Det spelar ingen roll var i världen du befinner dig vi pratar samma lerspråk, delar samma problem och glädje kring lera och keramik.

Keramik i Vietnam

Nu är jag i Vietnam och det första som slår mig är, UNDERBARA stora krukor för vatten eller växter. Jag misstänker att en del av urnorna kan vara gamla, mycket gamla och en del kanske är nybrända. Spelar inte så stor roll vilket, krukorna är otroligt vackra speciellt de som är nästan täckta av alger och mossa.  

En av de frågor jag bestämt mig för att ta reda på under min resa är vilket håll de drejade.

Dreja med eller moturs?

Drejskivorna snurrar medurs i Asien och i Sverige så drejar vi moturs.
Men efter att vi importerat Japanska drejskivor som går åt båda hållen har det blivit ett mode för vänsterhänta i väst att dreja medurs.

Du som känner mig vet vad jag brukar säga om att dreja mot eller medurs.
- Det är som att vi kör på vägens högra eller vänstra sida, bara en vana.

Riktningen vi drejar åt är helt kulturellt betingat och totalt odiskriminerande, drejtekniken struntar helt enkelt i om du är vänster eller högerhänt. Du drejar som det drejas i den del av världen du befinner dig, eller åt det håll du råkat lära dig.

Jag tror helt enkelt inte på att det är lättare att dreja medurs för vänsterhänta, i så fall skulle väl alla högerhänta var diskriminerade i Asien?
Nej det handlar nog mer om ett hjärnspöke för vänsterhänta som förväntar sig att få anpassa sig till högerhänta än en gång.

Fast jag tycker faktiskt inte det spelar så stor roll, huvudsaken är väl att du kan dreja det du vill åt vilket håll som helst?

Den här underbara lerdamen höll på att knåda lera med fötterna och bjöd in mig att hjälpa till. Lite svårt då jag ville filma och såg inte fram emot att gå med leriga fötter resten av dagen.

Men efter att hon knådat färdigt och visat mig drejning fick jag möjlighet att testa drejning på Vietnamesiska, medurs.

Första gången dreja medurs?

För mig var det första gången jag drejade medurs, har tänkt att testa många gånger men det har inte blivit av.
Innan jag skulle dreja i Vietnam fick jag vända om lite mentalt och känna in riktningen. Tror att det är nyttigt, att twista om hjärnan lite ibland och låta hjärnan jobba i motsatt riktning.

Hur gick det, kanske du undrar?

Inga som helst problem, bara att göra tvärtom eller tänka på från vilket håll leran kom till mig.
Vill du se hur enkelt och elegant drejning
Häng med till Vietnam, lär mer om att knåda lera med fötterna, dreja på ströjs utan motor.

För dig som vill se mer och lära om enkelhet och lera, har jag gjort en minikurs. Den är helt fri, det enda du behöver göra är att logga in på keramikkurser portal och se videorna. Det handlar lite om att sälja sin keramik också, bara så du vet.
Klicka här för att se videon från Vietnam

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?