Keramikugn ny eller begagnad?

 

Keramikugn

Att köpa sin första keramikugn skapar ofta mycket huvudbry för de som vill sätta upp egen keramikverkstad. De första som ofta testas är Blocket, som kan vara toppen  om du har tur och vet vad du vill ha men där finns också keramikugnar som är mer eller mindre till urusla. Keramikugnar som är från förra seklet och över femtio år, hur ska du veta om det fungerar? Det vet du nog inte, för hur ofta köper du en keramikugn? 

När det gäller begagnade keramikugnar har jag fyra råd, innan du köper. 

  • Var säker på att keramikugnen är från 2000-talet. 
  • Ser den fräsch ut? Är teglet helt, lite sprickor är okey, inte för mycket glasyrstänk och element som ligger i sina skåror? (Hänger elementen som girlanger och ugnen ser skitig och mörk ut, tacka för dig och gör något roligare av din dag.)
  • Har keramikugnen en digital styrautomatik? Det är ett måste om du är nybörjare med keramik. 
  • Förvissa dig om att keramikugnen fungerar, det gör du genom att starta ugnen, blir den varm och temperaturmätaren visar temperaturen en höjning. 

Är keramikugnen pigg klarar den att flyttas till din keramikverkstad. Du får räkna med att elementen måste bytas då och då, element är förbrukningsvara i en keramikugn. 

Du sparar dig själv många problem genom att köpa en ny keramikugn, de är inte så dyra som du tror, om du köper rätt keramikugn. 

Börja med att svara på de här frågorna;

Vad ska du ha keramikugnen till? Ska det vara till för hobby, liten produktion eller stor produktion? 

Skillnaden är liten om du ska ha en hobbykeramikverkstad eller en liten keramikverkstad med begränsad tillverkning. Vill du ha en större produktion, är det bättre att söka dig till industrin och hyra in dig för att satsa större. Men de flesta keramikverkstäder jag känner till växer organiskt, från mindre till större då det är enklare att skala upp under resans gång. 

Sen ska du ta reda på att du har tillräckligt med el, är uppsäkrad för en keramikugn, det har du nog? Men kolla det i alla fall. 

En sak till jag säljer inte keramikugnar, har inte provision. Är bara väldigt trött på upphausade priser både på begagnade och nya keramikugnar. Det är faktiskt inte så svårt att hitta en keramikugn med bra kvalité till ett bra pris. 
I videon svara jag på frågor från, här kan du läsa frågorna och svaren.

Ella
-
 Jag har lite panik ! Måste bara ha en ugn , MEN vi bor i en sommarstuga och vet inte om elkablarna in till vårt hus är grova nog. Jag vet inget om kablar och sånt .

SvarKolla först hur högt fastigheten är säkrat till har du 20A klarar den en mindre ugn och det är fint att starta med. 

Har du lägre säkring, ta kontakt med en elektriker och be den säkra upp samt dra ett egen trefas uttag till där du ska ha keramikugnen. 

Har inte servisledningen till fastigheten tillräckligt dimension, kontakta din elleverantör och kom överens om hur ni gör, brukar inte vara några problem. 

Karin:
- Egen budget styr en hel del, dra av moms kräver företag och i så fall kommer följdfrågan – för och nackdelar, svårigheter och möjligheter?


Svar: Andrahandspriserna på keramikugnar och drejskivor är så grymt bra att jag brukar föreslå att köpa nytt. En liten ugn och drejskiva kan du få för 35000 kronor  och skulle du tröttna eller behöva en större/mindre kan du sälja och nästan få tillbaka alla pengarna.

Tänker du göra keramik för att sälja behöver du vara momsregistrerad för att tillgodoräkna dig momsen. Du måste ha någon form av företag för att kunna göra det  (du kan inte göra det i efterhand). Är du momsregistrerad har du ett VAT nummer och anger det vid köp av keramikugn utanför Sverige.

Vilka kringkostnader kan tillkomma som man bör ha i åtanke, t.ex. kostnader för att möjliggöra ventilation och el?

Svar: Omöjligt att svara på, det beror helt på förutsättningarna på den plats du ska ha din keramikugn och verkstad. Jag har gjort allt från byta serviseledning från kabelskåp till att bara plugga in keramikugnen direkt i väggen. Ju större ugn desto större kostnader och problem, ofta är de små ugnarna nästan bara att plugga in. Det kan vara att du kanske behöver sätta upp en egen elcentral för ugn och keramikverkstad. 

Fråga: Storlek på ugnen?

Svar: Generellt rådet är mellan 60-140l för hobby till att sälja din keramik. Frågor du kan ställa dig själv inför beslutet om keramikugn är t.ex. hur stor produktion, vilken storlek (innermått) på saker man gör (vill göra framöver). Tips och råd!

Fråga: Utbyggnadsmöjligheter – bra, dåligt, fungerar, prisvärt eller ej?

Svar: Att lägga på en extra ring på vissa toppmatade ugnar är en bra funktion som dels gör att du kan få en större ugn, dels att den blir lättare att transportera. 

Fråga: ”Inredningen” till ugnen -  Sättplattor, pelare – tjocklekar, typer? Följer de med ugnsköp? Vad är en bra grunduppsättning för att komma igång?

Svar: Ofta kan du be leverantören plocka ihop ett startkitt, det brukar man klara sig med ett bra tag. Efter ett tag vet du vad du behöver och kan komplettera efterhand.  

Annika

Fråga: Gärna hur det funkar med frakt av ugn.
Svar: Oavsett var du köper ugnen från så måste den fraktas. Min erfarenhet är att ugnarna är otroligt bra paketerade på pall och väl emballerade. Det har t o m suttit en stötchockindikator på utsidan, som ger utslag om ugnen har blivit omilt behandlad.

Fråga: Hur man vet att det är bra kvalitet?

Svar: Kvaliteten går egentligen bara att avgöra om man sett och använt keramikugnen, du kan också lyssna på vad andra tycker om sina ugnar. De keramikugnar som fraktas gör det på pall och är enormt välpaketerade, den jag tog hem från Tyskland, hade en chockindikator som indikerade om den varit utsatt för yttre påverkan. Garantin på ugnar brukar vara tre år fabriksgaranti.

Fråga: Att tänka på om man köper keramikugn från annat land?

Svar: Om du har företag är du momsregistrerad och behöver ange ditt VAT-nummer till företaget som du köper från. Då dras momsen direkt och du redovisar den i din bokföring senare. 

Fråga: Hur lagar man ugnar? 

Svar: Det som slits är elementen, vilka oftast går att byta själv, träna upp någon närstående eller bytas av en elektriker. Det är inget avancerat utan en enkel procedur. Ett bra tips är att ta en bild av hur det ser ut innan du monterar ner de gamla elementen. Försök också att köpa element direkt av ugnstillverkaren så du får rätt dimension, längd och motstånd. Alltså inte av den du köpte ugnen av, de är inte alltid de levererar originalelement.
När det gäller styrautomatiken som är digital är det inte mycket du kan göra, blir det fel på den skickar du den till tillverkaren eller köper en ny. Jag har hitintills aldrig haft några problem med mina digitala styrautomatiker.

 

Close

70% Klart

 ... nästan klar

Skriv in din bästa mejladress så får du listan  över de 10 bästa verktygen i keramikverkstan.