Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

- Kan du läsa käglorna?

bränna keramikugn med käglor

- Jag behöver hjälp med att tyda käglorna efter bränning i min keramikugn, är en fråga jag ibland får av lerisar i KeramikAkademin.
"Tyvärr" måste jag svara, "det går det inte så bra att tolka käglorna i efterhand".
Käglor är här och nu. De käglor du läser av i efterhand talar bara om att keramikugnen nått en ungefärlig temperatur. 

Men det finns något som är bättre och bäst av allt.

Du behöver inga käglor!

Grejen är att ”förr i tiden” hade vi krukmakare bara käglor att läsa av ugnens temperatur med, käglor var det enda riktigt tillförlitliga sättet att läsa temperaturen. Käglorna sattes framför ett titthål och de som brände keramikugnen checkade av käglorna under bränningen. När första käglan böjer sig närmar sig temperaturen topptemperaturen. När den andra käglan började böja sig var ugnen snart redo att stängas av. En del använde tre käglor för säkerhet skull. Okey det finns ännu äldre sätt att läsa av temperaturen men det här inlägget handlar om käglor. 

Digital temperturavläsning gör livet enkelt!

I elektriska ugnar har vi  digitala styrinstrumenten som gör keramiklivet så mycket enklare. I moderna elektriska keramikugnar med digitala styrenheter behöver du inga käglor! Bränner du däremot en gas/olja/vedugn eller en stor frontmatat keramikung kan du välja att övervaka och avsluta bränningen med käglor (även om ett digitalt styrinstrument oftast är helt tillförlitligt). Dessutom har styrenheterna färdiga program som sköter hela bränningen åt dig med brännkurvor du själv kan ställa in. 

Käglorna (conerna) på bilden kommer från en gasugn. 

Det är en keramikugn uppvärmd med gas, inte så vanligt i Sverige där elen är betydligt billigare än gas. Lite kan du ändå avläsa från käglorna i efterhand, de fyra käglorna på bilden har stått i samma bränning men i olika delar av ugnen. Den högra har används för att läsa temperaturen medan de vänstra två har stått längst ner bak i ugnen, de säger att där har det varit lite varmare (eftersom de smält ner helt). Grejen är att detta kan du bara läsa i realtid, alltså medan keramikugnen är på väg upp. 

Hur läser jag käglor i en toppmatade elugnar med lock? 

- Det (flesta) toppmatade keramikugnar är gjorda för att köras utan kägla, därför finns inget titthål. De hål som finns är för att lufta ut ånga och gaser från ugnen. 

Lita på din keramikugns digitala styrinstrument. 

Det är (nästan) aldrig fel på din temperaturgivare, förändringen bör du i stället söka i din brännprocess, din lera och dina glasyrer. I KeramikAkademin gör vi en glasyrkurser då och då, då lär du dig mer om brännprocessen. Till vår hjälp har vi Per Liedman som är professionell glasyrmakare med en stor erfarenhet av bränningar, glasyrer och att tillverka keramik i stor skala.  

Du har nog många frågor om glasyr? 

Varför får jag nålstick i glasyren? Glasyren rinner, bubblar är torr eller kryper?
Vad är en matsäker glasyr? Hur får jag en pålitlig grön glasyr?
De och många andra frågor får du svar på i KeramikAkademins Glasyrkurs för stengodsglasyrer med Per Liedman. Under kursen lär du dig mer om brännprocessen och att sätta dina egna glasyrer. 

Förmodligen behöver du inga käglor men de kan vara bra ändå.

Har du en frontmatad keramikugn med titthål kan du sätta käglor för att avläsa temperaturen.  När du kikar på käglorna MÅSTE du ha mörka svetsglasögon för att inte skada ögonen av ljuset. Det går även att läsa temperaturen med hjälp av ljuset men det är en annan historia. 

Har kan du se käglornas nummer och smälttemperaturer som varierar lite beroende på värmearbetet som sker i keramikugnen. 

Orton Cone Kägla 6 smälter mellan 1220 - 1241°C
Orton Cone Kägla 7 smälter mellan 1237 - 1255°C
Orton Cone Kägla 8 smälter mellan 1247 - 1269°C

Vill du veta mer om KeramikAkademins glasyrkurser? 
Klicka här för att läsa mer.

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?