Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Gör din egen engobe

Engobe är ett enkelt sätt att göra dekorer som går att variera i det oändliga. Engobe är infärgad lera, allstå lera som du lägger på lera fast i en annan färg. 
Det enklaste och billigaste sättet är att använda samma lera som du skapar i, fungerar klockrent om det är en vit lera. Vit lera är lätt att färga in med färgkroppar eller oxider. Har du en färgad lera går det också bra men färgerna blir mörkare. Tar du samma lera som du använder när du skapar dina alster så slipper du framtida problem med flagor eller okontrollerad krympning. Lera krymper mycket när den torkar. 

Engobe är helt enkelt uppslammad lera, du gör den tjock som filmjölk och du vill begjuta (hälla på) läderhård gods. Tjockleken är helt beroende av vad du vill uppnå och hur mycket underliggande lera suger.  

När du färgar in engobe blandar du i färgkroppar eller oxid så att engoben får olika färger.

De tre bästa sätten att göra din egen engobe

1. När du gör din egen engobe kan du ta tokad lera, som du krossar och häller vatten på. Vit lera är att föredra om du ska färga in den. Torr lera vittrar snabbt i vatten och blir till den konsitens du vill ha din engobe. Vill du kan sila engoben i en grov sil. 

2. Du kan ta lera när du drejar (slicker) och snabbt gör engobe av.  Att göra engobe av drejlera är utan några problem om du använder samma lera som du drejar i. Blanda i lite färgkropp eller oxid för att få en annan färg. Det är ett snabbt sätt att få till en dekorfärg.

3. Ta den lera du har smula i små bitar, häll på vatten och rör till det blir den konsistens du önskar. Det tar lite tid, verkar nästan omöjligt i början med det går. Oftast används den här tekniken när man vill göra snabb slickers men skillnaden på slickers och engobe är inte så stor. 

Engobe appliceras vanligtvis på läderhård lera men om den inte är för tjock kan det fungera även på skröjat gods och används i flera andra dekortekniker.  

Efter bränning ger engobe ett torrt utryck om du jämför med glasyr, på stengods kan den fungera utan glasyr men jobbar du med lergods behövs nästan alltid en transparent glasyr ovanpå engobdekoren för att framkalla dekor och färg. 

Använder du samma lera som i godset fungerar den infärgade engoben för det mesta utan problem. Gör du engobe av en annan lera än den som är i godset, testa engoben. Genom testen tar du reda på  att enboben inte flagar eller beter sig konstig. Gör små mängder som halv dl engobe, blanda i lite färgkropp så att du ser att engoben får färg, gör det inte svårare än så.

Blev det bra kan du blanda en större mängd, då kan det vara smart att väga ingredienserna så du får samma proportioner.  

Testa gör misstag och lär av dem, det är så vi går vidare i livet och med den keramik vi skapar.

Att Skapa med Lera är Kärlek för själen ...

 

 

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?