Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Dreja upp sig för större format

 

De senaste dagarna håller jag på att dreja upp mig inför lite större modeller. Inte bara dreja utan även beskicka och dra hänklar i större format. Videon är från starten på mina övningar, tyvärr ingen drejvideo men en beskickningsvideo i naturlig hastighet.

Vad är lite större?

Det kan vara allt från några kilo till över 30 kg och det kan göras med några olika tekniker. Större klös, högre eller vidare är helt upp till dig och utgår från där du befinner dig. Men oavsett vilken teknik som används så måste grunderna sitta och det är sällan (även om det går) vi kan dreja större utan att träna.

Var snäll mot kroppen

För mig handlar det om att skonsamt förbereda kroppen för en större ansträngning, jag vill helt enkelt undvika skador. Det är ungefär som om du tränar för halvmara i löpning, när du inte har löpt på några månader. Minnet sitter, kunskapen och känslan finns, det tar bara lite träning för att väcka muskler, senor och kondition.
Det gäller även att dreja större efter ett uppehåll, även om du drejat större tidigare och det gått utmärkt, behöver drejningen av större fungera lika bra efter uppehållet. Men om du ger det några veckor kommer du tillbaka till toppformen, drejning har helt enkelt dagsform (men det visste du redan).
Sen är det inte att dreja stort som är målet, hellre dreja väl och i storleken bibehålla en skön form (även detta är individuellt). För mig är det ett lyft, en lätthet i formen något jag strävar efter. 

Hur läggs träningen upp?

Inte så märkvärdigt, en två timmars drejning per dag, lite grunddrejning, runt kilot som sen avslutas med tre, fyra klösar med ökande vikt. Just nu drejar jag med två, tre kilo. Jag drejar sällan med klös som är över tre kilo, över det så sektionsdrejar jag helst. Som du nog förstår handlar det inte så mycket om styrka, utan mer om teknik och att vara lite listig.

En kärlekshandling

Drejning är aldrig en kamp, mer en kärlekshandling mellan dig och leran. Är du nyfiken på drejning, kan följa några kommande dagar eller veckor mot större högre drejade föremål på Instagram (klicka) eller hänga med i KeramikAkademins medlemskap för mer insikter om att skapa ännu bättre keramik.

 

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?