Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Bästa sättet att dreja små föremål

 

Du har nog kämpat med att dreja små föremål, och upptäckt att händerna känns för stora och klumpiga för att centrera. Det blir svårt att få till just centreringen helt enkelt. 

Då är att dreja på klös, eller ströjs som jag envisas  med att säga. Att dreja på klös är dreja mindre föremål från en och samma större klös helt enkelt. Att dreja på klös har flera fördelar, som att du bara slår på en stor klös och slipper slå på flera små klösar. Ännu bättre är att du enbart centrera just så mycket lera du behöver för det du ska dreja, som små skålar, espressokoppar, äggkoppar, ljuslyktor osv. 

Drejställningen blir lite skonsammare eftersom du kommer upp lite från drejskivan, i åtminstone i början. Det är också ett kul och snabbt sätt att dreja mindre grejer. Nackdelen är att det kan vara svårt att skära av det du drejat från klösen, men som i allt med drejning så är det en övningsgrej. Ju mer du tränar desto lättare går det om du har rätt drejteknik så klart, annars kan övning ha motsatt effekt. 

Utmaningen med att dreja på klös är att mäta upp rätt mängd lera och senare att skära av. Men som du ser i videon så finns flera sätt att lösa det. Som vanligt ger övning och åter övning skillnad, vill du ha hjälp med din drejteknik är du välkommen som medlem i KeramikAkademin. Där får du personlig feedback och möjlighet till workshops både i krukmakeriet och digitalt. 

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?