Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

De tre bästa drejlerorna

Ibland är det svårt att köpa drej-lera.
Hur är den att dreja med?
Klarar den att dreja det jag vill, stora fat eller höga vaser? 

Hur blir leran efter bränning? Hur blir den som keramik med glasyr?
Frågor som de flesta som säljer råmaterial för keramik inte svarar på.

Det fanns en tid då jag köpte och fick transporterat pallvis med drejlera, minst ett ton lera varje gång. På den tiden chansade jag ofta och köpte hem några leror att testa. Men för det mesta blev jag kvar med den lera som jag var van vid och som fungerade i min produktion. Inte så konstigt vi keramiker är ett konservativt släkte, det som fungerar håller man sig gärna till. 
Ville jag verkligen ha en speciell lera blandade jag leran själv. (Berättar om det en annan gång)

När jag flyttade till Österlen och fick nära till två keramikmaterial-leverantörer. Helt plötsligt så kunde jag shoppa lera!
Visserligen har jag fortfarande mina “standard-leror” men väldigt ofta byter jag och testar nya leror, på det sättet har jag fått många nya favorit-leror.
Att byta lera och testa nya leror blev en kul omväxling som ofta får mig att tänka nytt och komma på nya idéer.
Men det var först när jag fick idén att jämför drejegenskaperna som det blev riktig kul. 

Min tanke var att testa tre fyra drejleror och helt enkelt drejtesta vilken som är bäst att dreja med. Får ofta frågan från mina kursdeltagare "vilken är den bästa drejleran? "

Till sist blev det att jag testade elva drejleror, från fyra olika keramikråvaru-leverantörer. Urvalet av lera fick ler-leverantörerna göra, och några tips från andra lernödar,  som referenser tog jag med mina favoritleror. 
Testen växte till att skröja leran och glattbränna keramiken med tre olika transparenta glasyrer och tre infärgade glasyrer.

En annan vanlig fråga "vilken glasyr är bäst?" Så jag köpte hem glasyrer från de olika lerleverantörerna också och testade, du börjar förstå? 

För vad vi keramiker egentligen vill veta är:

  • drejegenskaper för leran
  • hur lera + glasyr ter sig efter bränning. 

Det är ju det slutgiltiga resultatet som är målet.
Så jag passade på att göra en minikurs av när jag drejar, glaserar och bränner, i kursen redovisar jag hela resultatet av alla 66 provsvaren.
Det blev ett kul experiment och perfekt att ha alla svaren på hur lera och glasyr ser ut efter bränning.  Det gör den verkligen enkelt att välja lera och glasyr att utgå ifrån. 
Det sparar många timmar arbete och pengar att inte behöva chansa utan gå direkt på den leran som passar för nästa projekt!

Är du nyfiken på vilken den bästa drejleran är? Klicka här så får du veta det (och lite mer om drejlera).

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?