Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Drejgreppp med 4000 års anor?

 

Keramikresan på Kreta fortsätter på slingriga vägar, höga berg till olika keramikplatser för att grotta i lera och keramik?

De senaste dagarna har jag drejat på en Kretansk drejskiva med Costas. Rätt ovanligt att dreja på en liten drejtallrik 20 cm med drejskivan till vänster om kroppen.
- Alltså helt snett! Drejningen kändes i min rygg några dagar men det lär gå över med mer vana?

Costas visade mig några olika drejgrepp han fått lära sig av sin "krukmakarmästare" drejare i tredje generationen på Kreta. Det Kretanska drejgreppet var rätt likt ett grepp som min drejmästare Martin Jansson använde. Vi enades om att båda greppen fyllde samma funktion och är superbra för större krukor.

Costas kom med ett bra förslag på nästa månads drejutmaning.

Hänger du med i Mars månads drejutmaning får du se både mig och Costas dreja månadens utmaning på traditionellt Kretanskt vis. Costas delar också med det sig drejgreppet för lite större krukor, jag vet det är grymt nördigt att grotta in sig i drejgrepp. Men riktiga professionella drejgrepp underlättar verkligen. Jag misstänker att dessa grepp kan vara några tusen år gamla? Kretensarna säger sig ha drejat i 4000 år och jag är inte kvinna att sätta emot den uppgiften. Jag vet att i Sverige (Jönköping) har vi drejat i dryga 250 år … inte mycket att skryta med. I Skåne där jag bor nu kan det ha drejats några hundra år längre, har bara forskat den svenska krukmakartraditionen med utgångspunkt från Jönköping.

Under första delen av 1900 talet kom industrialiseringen och sabbade en del av hantverkstraditionen, då tappade vi mycket av drejkunnandet till mer effektiva maskiner och genom att gjuta lera i formar för större tillverkning.

Krukmakaren blev keramiker och anpassade sig till en annan kundgrupp. Men det är en helt annan historia, nu stannar vi på Kreta med sin levande tusenårig drejtradition. Vi lär av de som skapat med lera långt före oss och verkligen kan sitt drejhantverk.

Missa inte Månadens drejutmaning?

Går du med nu kan du göra både februaris drejutmaning och hänga med på vår livedrejning via zoom i slutet av månaden. Och även träffa Costas som ger oss Mars månads utmaning.
Drejövningarna som kommer göra dig till en betydlig bättre drejare om du hänger med (och drejar). En ny drejutmaning varje månad med noggrann genomgång. Det ger dig tid att dreja. Live drejmöte i zoom, då du kan få feedback eller se andra få det.

Vissa drejkunskaper är bra när du ska hänga med och dreja.

Du bör kunna grunden i drejning, dvs centrera och dra upp en cylinder. Att dreja proffsigt är både tidsbesparande och ger bättre drejgods, det säger nog sig själv? Viktigt att tänka på när du vill producera din egen keramik.

Månadens drejutmaning ingår självklart i KeramikAkademins medlemskap om du väljer att gå med. Men vi har även gjort plats för några externa drejare i utmaningen, så vill du bara testa drejutmaningen går det fint.
Klicka här för att gå med i Månadens drejutmaning
Vill du förbättra din drejning med kvantsteg, kan du hänga på drejutmaningen eller gå med i KeramikAkademins medlemskap. Där månadens drejutmaning också ingår.

 

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?