Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Hur beskickar du ditt drejade gods?

 

Själv har jag nog använt slinga eller mirett under alla mina år vid drejskivan? Men min mästare och yrkesdrejare Martin Jansson, använde alltid avdrejningsjärn, en 2-3 mm tjock järnbit vinklad i toppen och sen filad och vässad till den form han ville ha. Det går att göra oändligt med former för olika profiler och syften. Du ser principen i videon. Avdrejningsjärn har använts långt före slingan och det var så yrkesdrejarna beskickade sitt gods förr. I videon beskickar jag också med en japansk variant av avdrejningsjärn från Mudtools, den är lite svårare att göra själv eftersom den är rundad i stället för vinklad.

Vad är bäst avdrejningsjärn eller slinga? 

Nu undrar du nog vilken som är bäst slinga eller avdrejningsjärn? Det är faktiskt inte så stor skillnad eller så har jag inte använt avdrejningsjärnen så mycket att jag märkt en större skillnad. Det enda jag kan komma på just nu är att med avdrejningsjärn ökar risken för att få tvättbrädor, det kan ha varit ett nybörjarfel?  För på sista tiden har jag inte upplevt det alls, utan gillar avdrejningsjärn mer och mer. Det är helt enkelt väldigt bra att ha lite olika verktyg att ta till för att skapa skilda former på fotkant eller botten. 

Oavsett om du beskickar ditt drejade gods med slinga eller avdrejningsjärn så måste du ha en stadig hand och öva för att få till en bra finish. Tänk (när du drejar) att du ska beskicka så lite som möjligt och sträva alltid efter att dreja så väl att du inte behöver beskicka (eller beskicka väldigt lite).

Vill du verkligen lära dig att dreja med bra grepp så du kan utveckla din drejning?

Är du välkommen som medlem i KeramikAkademins medlemsprogram, där introduceras du  drejningens magi moment för moment. Där finns också allt annat du behöver för att skapa och bränna din egen keramik, framförallt har du väldigt nära till personlig suport. 

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?