Dreja! Hur svårt kan det va?

Är det nu du ska komma igång med drejningen eller ta din drejning till nästa nivå? Dreja de där krukorna, muggarna eller skålarna du tänkt på ett tag?

Du vill dreja, men hur? 

  • Du har testat drejningen några gånger men får inte riktig till centreringen.
  • Att få till en skål är inte så svårt men hur drejar du en jämn cylinder?  
  • Du vet vad du vill dreja men får inte riktigt till det? 
  • Du vill dreja högre, vidare men det blir samma skålar hela tiden. 

Så här lyckas du!

Genom att veta vilken lera du behöver och hur du bearbetar den före drejning, vilka grepp du behöver, hur du sen fortsätter steg för steg. Få feedback och inspirerande övningar som ger dig det du behöver för att utveckla din drejning. Upptäcka hur leran och du fungerar ihop, lär kroppen, släpp hjärnan och dreja med flow. Så att stunderna vid drejskivan blir de sköna "mindfullness" stunder du så väl behöver. 

Det här lär du i kursen Grunden i Drejning

Se till att du har en stabil grund att utveckla din drejteknik från.

Från lera till en mugg

Du lär dig välja rätt lera, hur du bearbetar den innan du drejar.

.

Lär dig greppen

Lär dig drejgreppen i fem olika moment, så du inte behöver tveka på vad nästa steg är. 

De bästa yrkesknepen

Hur du får drejningen att flyta på drejskivan, hur du lyfter, när olika verktyg och hjälpmedel behövs och vad som skiljer en amatör från ett proffs..

Beskickning och avdrejning

Hur du jobbar vidare med ditt drejgods, snygga bottnar, studsiga fotringar, hur du drar hänklar

Marias webbaserade kurser är för dig som har egen drejskiva och vill utveckla din drejteknik. Du kan gå kurserna när det passar dig. Drejkursen innehåller en femstegsmetod, kreativa övningar, feedback och utmaningar som tar dig vidare på ett lekfullt och inspirerande sätt. Du lär dig grunden i drejning på några veckor så att du kan fortsätta utveckla din drejning. Jag delar med mig av mitt drej och keramikkunnande och är en av få krukmakarmästare i Sverige. Maria Ekberg är verksam keramiker med krukmakeri och galleri på Österlen i Skåne.

Onlinekursen Grunden i Drejning

Drejkursen som lär dig dreja på åtta veckor eller snabbare!

I webbkursen Grunden i Drejning lär du dig hur du drejar burkar, ljuslyktor, amplar, skålar och en vaser.
Övar du varje vecka kommer att lära dig grunden i drejning på åtta veckor eller snabbare.

Efter kursen bör du kunna Grunden i Drejning du vet hur du knådar lera, centrera och dreja en cylinder.
Tillsammans tar vi steg för steg, moment för moment och grepp för grepp, så att du får en bra grund att utveckla din drejning från. Du får lära dig göra snygga bottnar och kommer veta vad som skiljer ett proffs från en amatör i drejvärlden.

I andra delen av kursen, när grunden sitter. Visar jag dig hur du drejar  burkar, ljuslyktor, amplar, skålar och en vaser.
Du får också några enkla och mycket användbara dekorer.
Under hela kursen delar jag med mig av mina personliga tips från mina år i keramikverkstan. Du får veta mer om hur du förvarar och hanterar lera, hur du torkar dina alster så de inte spricker. Jag visar hur du beskickar och gör bottnar och min drejlärare Martins specialknep, som verkar helt bortglömt idag? Vi tittar på din arbetsställning vid drejskivan.

I kursen ingår en visualisering före drejning som du kan ladda ner
och jag förklarar också hur du kan använda drejning som helande meditation. Du får en affischer med fem momenten att sätta upp vid drejskivan så att du aldrig tvekar om vad nästa moment är. Jag visar hur du förbereda dig för att skapa nya former genom skisser, så att du utvecklar din formkänsla, både på papper och i verkligheten. Du kan skriva frågor och få svar direkt i kursen. Det gör att du kan repetera de olika momenten så ofta du behöver. När grunden i drejning sitter är du redo att utveckla din drejning vidare och erövra modell för modell. 

Olika möjligheter

Vill du "bara" köpa Grunden i Drejning? Eller vill du ha tillgång till både Keramisk Grundkurs och KeramikAkademins hela program samtidigt? Välj det som passar dig bäst! ❤️

Köp Grunden i Drejning

2995Kr

Du betalar nu och har tillgång till webbkursen ett år.

Du lär dig hur du drejar burkar, ljuslyktor, amplar, skålar och en vaser.
Men först det grundläggande;
knåda leran,
centrera och dreja en cylinder.

Du lär dig steg för steg, moment för moment och grepp för grepp, så att du får en bra grund att utveckla din drejning från. Samma metod som lärt hundratals nybörjare grunden i drejning.

Köp kursen här!

Grunden i Drejning / Keramisk Grundkurs / KeramikAkademin

2497Kr

direkt sen 297Kr/mån

Två kurser i Grunden i drejning och Keramisk Grundkurs samt KeramikAkademins kunskapsbibliotek.

Fortsättningskurser i drejteknik och olika drejmodeller.

Personlig feedback och support.

Glasering och dekortekniker med pensel, scrafito och tryck som Mishima och Fattigmanslittografi.

Test av leror, glasyrer och verktyg

Datormöte med andra Lerisar ❤️

Gå med i KeramikAkademin här

Grunden i Drejning, Keramisk Grundkurs och KeramikAkademin

Du får tillgång till allt på en gång och är med så länge du vill!

 

GRUNDEN I DREJNING ger dig en stabil grund som hjälper dig fortsätta utveckla din drejteknik. När klarar grunden i Drejning får du nya utmaningar och kunskap i KeramikAkademin.

KERAMISK GRUNDKURS omfattar tio kursmoduler där du får ett nytt kursavsnitt varje vecka som innehåller flera videor. Keramisk Grundkurs börjar med lera och visar olika sätt att kavla och bygga. Vi går igenom dekorer, färger, bränningar och glasyrer. Du får lära dig hela keramikprocessen.

Du har tillgång till lektionsmaterialet som består av videor (ljud/bild), skriven text och utmaningar. Du kan repetera kursavsnitten så många gånger du vill och när du behöver. Du kan ställa frågor direkt i kursplattformen.

Efter kursen kan du göra ett test som berättigar dig ett intyg på att du har grundläggande kunskaper om keramik.

KERAMIKAKADEMIN är en kunskapsbank och en medlemssajt om att skapa keramik. Innehållet uppdateras kontinuerligt. KeramikAkademin är en fristående fortsättning på Keramisk Grundkurs och Grunden i Drejning. Här får du Krukmakarmästarens bästa tips. Vi ses i digitala lunchmöten då du kan ställa frågor direkt. Du får dessutom intervjuer med keramikkolleger, glasyrkunskap och dekorskola. Vidare tillkommer korta teknikkurser och en sluten medlemsgrupp på Facebook. Vi testar maskiner, verktyg och glasyrer. 

För att tillgodogöra dig innehållet i KeramikAkademin är det mycket bra om du har förkunskaper motsvarande Keramisk Grundkurs och Grunden i Drejning. Du är medlem i KeramikAkademin månadsvis och så länge du vill. 

LUNCHMÖTEN sker via datorn, surfplatta eller smartphone. Mötena spelas in och du har möjlighet att titta på dem igen.

Keramisk Grundkurs

Keramikprocessen som tar dig från lera till keramik på 10 veckor.

Från lera till keramik

Vi börjar med flera kreativa bygga med lera-tekniker.
Du får lära dig kavla, foga och torka dina alster så de håller.

.

Rätt material i keramikdjungeln

Konkreta tips på lera, färgkroppar, glasyrer, verktyg och andra keramiska material som underlättar ditt skapande.

Bra koncept att fortsätta med

Du får mina bästa knep kring glasyrer, hur du glaserar och får ett bra resultat när du bränner din keramik.

Keramikugnen

Lär känna din keramikugn, dess svagheter och styrka. Så att du kan få ut det mesta möjliga när du bränner och undviker kostsamma misstag.

Snygg keramik drejar sig inte själv!

Att skapa med lera ska vara avslappnande och kul, visst kan du lära dig en del på socialamedier men du får inte hela processen. I mina keramik och drejkurser får du reda på det som proffsen inte vet eller vill dela med sig av.

Sönderbrända keramikugnar
Ibland mejl från desperata lerälskare som kört sin keramikugn åt helvete. För att de inte insett att 1250°C är en väldigt kraftfull temperatur och varit snälla mot någon som bett om brännhjälp. 
"Du kan absolut vara snäll men du ska veta vad du gör". Så det värsta inte händer, en härdsmälta i din keramikugn!

Det ska inte upprepas.
Nu är det dags för en grundkurs där jag delar kunskapen om hur det ska fungera. Vad du ska undvika så att skapa med lera och göra keramik fortsätter att vara kul, utvecklande och avslappnande.

Kursen fick namnet:
Keramisk Grundkurs
"No Bullshit!" bara det som fungerar.
Därför att den bygger på egna erfarenheter av att vara professionell keramiker och försörja sig på sitt skapande. Jag har gjort många misstag och nu delar jag det som fungerar, så att du har möjlighet att undvika de värsta misstagen. I alla fall de stora kostsamma. 
Några misstag måste du göra själv för att lära och utvecklas.  ❤️

Enkelt att komma vidare
Genom tydliga steg, konkreta råd och nya avsnitt varje vecka. Nu har jag koncentrerar mina 40 år med lera och keramik till den kunskap du behöver just nu för att få en trygg grund att utvecklas på. Bra leror, roliga tekniker, stabila glasyrer och säker bränning ger dig de bästa förutsättningar att utveckla din kärlek till lera och keramik. Och din egen teknik och stil ...

Mästare i Krukmakaryrket
Jag har varit professionell keramiker i många år och har Mästarbrev i krukmakaryrket. Ett mästarbrev står bl.a för gedigna hantverkskunskaper och ett seriöst företagande. 
Mitt mästarbrev är ett av de första som delats ut till en kvinna i Sverige, det är jag extra stolt över♀︎💪🏿.

Keramikverkstad på Österlen 
I  KeramikAkademin och keramikkurserna delar jag frikostigt med mig av mina erfarenheter från ett helt liv med lera och keramik. 
I en webbkurs finns utrymme för betydligt mer information än vid en vanlig keramikkurs. 
Det ger dig också möjlighet att testa och återkoppla med följdfrågor och få svar. Du kan gå kurserna när det passar dig och se om kursavsnitt när du behöver det. Du får ett nytt kursavsnitt varje vecka, så du kan ta del av det när du vill.  Du har tillgång till kursmaterialet så länge du är medlem i KeramikAkademin.

Kursintyg efter avslutad kurs
Det är inget att tveka på, vill du komma vidare med lera och keramik. Bli medlem nu och kom igång direkt! Gå kursen på dina villkor och när det passar dig. Självklart får du ett intyg signerat av en mästare efter kunskapsprov och avslutad kurs. 

Det här är KeramikAkademin! 

En medlemssajt som uppdateras kontinuerligt med den keramikkunskap du inte visste du behövde och det du vill ha mer av. Du kan ställa frågor och få svar datormöten med andra Lerisar
En fristående fortsättning på Keramisk Grundkurs och Grunden i Drejning

Kika in i keramikverkstan

En liten sneak peak i Keramisk Grundkurs innehåll

 

När du drejat vill du bränna

Då är det bra att ha tillgång till två Keramisk Grundkurs och KeramikAkademin till ett grymt förmånlig pris och är medlem så länge du önskar.

Du får omedelbart tillgång till kurserna

Grunden i Drejning

Vill du också lära dig med de rätta greppen och ge dig själv en gedigen grund att utvecklas från? Grunden i Drejning är en självständig kurs där du lär dig grunden i drejning och beskickning på några veckor.

Keramisk Grundkurs  

"No Bullshit" bara det som fungerar.

Tio veckors keramikkurs som tar dig steg för steg från lera till att bränna din keramik. Ett nytt kursavsnitt som tar dig steg för steg varje vecka.

Kursintyg
efter avslutad Keramisk Grundkurs. Du kan göra ett prov och testa dina kunskaper och få ett kursintyg på att du gått Keramisk Grundkurs.

 

🎈Medlemskap i KeramikAkademin

En fristående fortsättning på båda kurserna. Drejmodell, tekniker, dekorer och mycket annat för oss lerisar.

Livemöten i datorn varje månad, då du kan ställa frågor och få svar

Facebook-grupp det är i Facebookgruppen du träffar nya lerkompisar, visar vad du gör och ställer frågor.

Betala startavgiften och få tillgång till Keramisk Grundkurs, Grunden i Drejning och KeramikAkademins kunskapsbank direkt. Efter det betalar du månadsvist medlemskap i KeramikAkademin och behåller kurserna och har tillgång till KeramikAkademin så länge du är medlem.

Ordinarie priser är: Keramisk Grundkurs 4995 Kr, Grunden i Drejning 2995 Kr och KeramikAkademin 449 Kr/mån.
Skulle du betala ordinarie pris blir det 13378 Kr/År


Just nu får du tillgång till kurserna och KeramikAkademin för 2497 Kr och 297 Kr/mån

Du behåller ditt månadspris i KeramikAkademin så länge du är medlem. Priset på KeramikAkademin kommer höjas i takt med att innehållet i ökar. 

Två kurser och medlemskap i KeramikAkademin

Köp kurserna och få tillgång till Keramisk Grundkurs, Grunden i Drejning och KeramikAkademins kunskapsbank direkt.

Medlemskap i KeramikAkademin

2497:-

297Kr/mån för medlemskap

Efter första månaden betalar du månadsvis medlemskap i KeramikAkademin 

Du har tillgång till Keramisk Grundkurs Grunden i Drejning direkt så länge du är medlem i KeramikAkademin.

Klicka här för att gå med!

De vanligaste frågorna med svar

Är det något du undrar över så har jag sammanställt de vanligaste frågorna och svaren här.

Måste jag ha en egen keramikugn? Det räcker att du har tillgång till en keramikugn så du kan bränna det du gör under kursen.

Jag har just köpt en keramikugn och väntar på den kan jag gå ändå? Ja, bränningarna kommer några veckor in i kursen. Kanske hinner din ugn komma eller så har du massor att bränna när du äntligen fått ugnen på plats. Och då har du superbra stöd av mig och kursen, som tar dig steg för steg genom alla moment.

Skulle helst vara lärling hos en keramiker Jag skulle också helst ha dig hos mig men tyvärr så hinner jag inte både lära ut keramik och tillverka det som mina kunder vill köpa. Keramisk Grundkurs gör att jag kan lära dig det absolut viktigaste och jag slipper tjata. Du kan bara se videon en gång till, fråga i kursplattformen eller i FB gruppen.

Jag är kursledare i keramik kan jag använda kursmaterialet i min kurs? Både ja och nej. Det bästa är om du går kursen och gör övningarna till dina egna och visar dem för dina deltagare. Du kan ha kursen som ett uppslagsverk att hämta kunskap från och innehållet räcker nog några år? Kursen köper du för personligt bruk, är du osäker ta kontakt med mig.

Vilken teknik har du i kursen stengods eller lergods? Jag rekommenderar stengods, därför att det är enklare att börja med. Det är också den tekniken som ger dig de bästa resultatet så länge du håller dig till stengodslera. 

Jag har redan lera och lite andra för keramik kan jag använda det i kursen? Du får en checklista på vad jag rekommenderar dig att ha hemma, både råmaterial och verktyg. Ta den och checka av vad du har och vad du eventuellt behöver ta hem. Inget märkvärdigt ofta klarar du dig med vad du har. 

Drejar vi i kursen?  Grunden i Drejning en fristående kurs som tar dig igenom de första fem momenten i drejning. De som är så viktiga för att komma vidare och utveckla din drejning. I KeramikAkademin fördjupar vi olika drejtekniker.

Jag är nyfiken och sugen på din kurs! Men har en fråga: de möten som ingår i kursen, när sker de? Tänker att det har avgörande betydelse eftersom jag ju jobbar på dagarna.
Min plan är att vi har möten var fjärde tisdag kl 12-13. Ibland behöver jag ändra tid och då meddelar jag det via mejl. Alla möten spelas in och du kan mejla frågor i förväg och se när det passar dig.

Går man kursen när man vill eller måste jag sitta vid datorn vid speciella tider?
Du går kursen precis när det passar dig. Den enda tiden du behöver passa, men det är frivilligt är våra livemöten i datorn. I Keramisk Grundkurs får du ett nytt kursavsnitt varje vecka under tio veckor. För övrig har du tillgång till kursen(erna) så länge du är medlem i KeramikAkademin.

Vilken dag är det tänkt att kursen är? Kursen startar så fort du köper den. Du går kursen när det passar dig, ställer frågor i kursen i den slutna Facebookgruppen eller vid våra livemöten. Du får nya kursavsnitt varje vecka under tio veckor i Keramisk Grundkurs. 

Jag behöver lära mig mer om glasyrer, ingår det i kursen? 
I Keramisk Grundkurs får du grundläggande glasyrkunskap och 

Jag behöver få hjälp med min keramikugn, den beter sig så konstigt? Du är välkommen att ställa frågor om keramikugnar, med över fyrtio års erfarenhet av elungnar finns det nog inget “fel” jag inte stött på? Så efter analys kan vi nog ta reda på hur du ska komma vidare med din keramikugn. 

Får jag tips på lera och glasyrer som fungerar ihop? Absolut en av mina viktigaste uppgifter är att testa olika leror och glasyrer. Jag är helt oberoende och tar hem från olika tillverkare och råvaruleverantörer. Jag kollar kvalité och tipsar vad som är prisvärt, har du idéer om vad du vill skapa så kan jag oftast tipsa dig. 

Jag vill lära mig mer om vad jag kan göra i lera. Keramisk Grundkurs är uppbyggd så att du får lära olika tekniker, övningar som tar dig vidare tekniskt. Du kan lätt utveckla varje övning och göra den färdiga produkten till din. Alla övningarna syftar till produkter som du kan använda, ge bort eller går att sälja. En del av övningarna är sånt som jag gjort tidigare eller fortfarande tillverkar och säljer in min butik. I KeramikAkademin går vi igenom hur du drejar olika former, fördjupning av dekorer och olika tekniker du kan använda dig av. 

Hur går coachingmötena till? Vi träffas i datorn för lunchmöte på fasta tider, du får en länk och vi ses på skärmen. Du väljer själv om du vill synas eller inte. Du ställer frågor och det finns tid för lite längre förklaringar. Mötet spelas in så om du missar det, kan du se i efterhand.

Jag har hållit på med lera från och till under några år, är kursen något för mig? Inte ens jag som har hållit på med lera, formgivning, glasyrer kommer någonsin bli fullärd, varenda kurs jag går lär jag mig något nytt. Även det  jag trodde jag kunde det tidigare.  Om du hållit på med lera de senaste trettio åren, försörjt dig som keramiker då kanske du inte behöver den här kursen? Men jag tror fortfarande du skulle lära dig en hel del?

Jag har gått Leksands folkhögskolas keramikkurs behöver jag gå Keramisk Grundkurs för att kunna gå KeramikAkademin? Både ja och nej. En webbkurs är väldigt pragmatisk och laddad med fakta om hur du jobbar i din egen keramikverkstad medan ett kursår på folkhögskola handlar mer att hitta sitt eget uttryck och kanske söka vidare till högskola? Är du osäker tveka inte att ta kontakt med mig för att stämma av om KeramikAkademin är något för dig.

Här berättar Cissi

om vad Keramisk Grundkurs betytt för hennes keramikutveckling ...

 

"Trevlig kurs! Mycket bra kunskap för mig som gärna vill komma igång att skapa hemma. Skönt att kunna göra saker i sin egen takt och när det passar. Fantastiskt att få möjlighet att inspireras av alla andra duktiga kursdeltagare. Tack Maria! Jag kommer anmäla mig fler kurser i framtiden."

Carolina W

"Helt ny på det här så jag har lärt mig sååå mycket även mycket som jag inte ens trodde man behövde veta 😊 Tusen tack för underbart bra filmer o för allt du o mina kursisar lärt mig 💕 "

Kina B

"Att du som lärare har en sån avslappnad inställning till det du lär ut. Att det finns inga rätt eller fel utan bara massa möjligheter att testa och lära sig av. Underbart att få ta del av dina (och andra deltagares) kunskaper. Jag är så glad att jag gått din kurs. Upplägget har passat mig som handen i handsken. Att kunna göra det när det passar och även möjligheten att "träffas" live på mötena där alla kan dela sina erfarenheter och kunskaper. "

Tina N

"Tusen tack Maria för all ny kunskap och inspiration du gett mig. Jag är supernöjd. Kram"

Pia S

"Ett bra sätt att lära sig, har tidigare tänkt att jag måste gå en mer omfattande utbildning, typ ta tjänstledigt. Det här var mycket bättre. Väldigt uppskattat är också din inställning om att prova och våga. "

Karin

"Jag gillade att det var grundligt, tydligt, uppmuntrande och inte helt perfekt hela tiden.... fick se och känna hur det fungerar i verkligheten, inga bortklippta och editerade videos för att det skall se tjusigt ut😀"

Kristina

"Superbra möjlighet att lära sig på distans via webben med en så engagerande och inspirerande läromästare. Att välkomnas att delta som nyfiken nybörjarnovis och få proffsig vägledning in i lerans värld. "

Lina

"Måste bara säga att du är fantastiskt pedagogisk och bryter ner det enklaste enkla så bra att det blir en aha-upplevelse. Jag har hållit på med lera till och från i 15 år men drejningen har varit min akilleshäl."

Lotta
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.