Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

 

Fem myter om att bränna keramik

bränna keramik glattugn köpa keramikugn plattengobe skröjugn sättplattor

Det är verkligen inte lätt att hitta bra info om att bränna sin egen keramik. Ugnsleverantörerna och tillverkarna av keramikugnar ger lite olika besked, kom ihåg att de inte är keramiker. Elektriska keramikugnar är enkla grejer medan styrautomatiken är mer komplicerade eller i alla fall digital. Krukmakarmästaren slår hål på fem myterna om att bränna keramik, nu handlar det om själva keramikugnen och bränningen.

Vi slår hål på myterna en i taget!

Nr 1 Du ska inte ha plattengobe  

  • Anledningen till att jag använder plattengobe är för att undvika att flisor går ur botten när jag bränner (stengods). Utan plattengobe/separator fastnar godset lätt i sättplattan och flisor går ur när godset krymper vid avkylning. Jag vill inte kassera bra keramik pga av så små defekter som flisor i botten.

Nr 2 Du får inte öppna på locket/dörren på keramikugnen innan den är under 50°C

  •  Ugnen tar inte skada om du öppnar vid en högre temperatur däremot kan kanske godset göra det? Jag börjar alltid  med att “lufta” ugnen vid 250°C. Det innebär att jag öppnar en liten springa i dörren eller locket för att luften ska kunna ventilera och kyla lite snabbare. Sen börjar jag lyfta ur godset runt 150°C (eller tidigare).

Nr 3 Luft i leran skapar explosioner i keramikugnen! 

  • Det är sällan luft skapar explosioner, snarare fukt/vatten som blir instängt och expanderar med värmen. Därför gör vi alltid hål i slutna former så att vatten kan passera ut under skröjbränningen. 

Nr 4 Du ska bränna med reducerad effekt för att spar på elementen i keramikugnen.

  • Det spelar ingen som helst roll om du bränner sakta eller snabbt elementen är gjorda för att bli glödheta. Däremot kan en högre topptemperaturen påverka ugnselement av lite klenare kvalité, så att de slits snabbare. Ungselement görs i olika tjocklekar for skilda bränntemperaturer och effekter. 

Nr 5 Att  bränna glasyrugnar till en lägre topptemp spar energi. 

  • Ja det är ju sant men hur blir kvalitén på godset? Vill du skapa bra keramik, är det bäst att bränna i den temperatur där leran sintrar och går samman med glasyren. Innebär det att du ska höja tio tjugo grader så gör det marginell skillnad på den totala brännkostnaden för sin bränning. I pengar kanske fem kronor? Det kan du enkelt tjäna in genom att sätta din keramikugn väl och fylla upp den ordentligt. Som en extra bonus får du bättre keramik.

Köpa keramikugn

Funderar du på en egen keramikugn? Du är inte ensam, vi är många nu som är fångade av leran och komma vidare med att bränna vår keramik. Just nu gör jag informationsvideor om att sätta, bränna och programmera din keramikugn i samarbete med Brännpunkt i Varberg.

Vi pratar mycket bränning och glasyrer i KeramikAkademin, som medlem får du också rabatt på Brännpunkts keramikugnar. När ugnen är på plats så har du support av mig och andra sköna lerisar i KeramikAkademins medlemskap. Du är välkommen som medlem i akademin du också.

Utbildningar i KeramikAkademin