Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

 

Byta Österlenkrukmakeriet mot en keramikstudio på Bali

drejskiva keramikugn keramikverkstad utrusta keramikverkstan

Ibland är det bra att vara keramiker för vi kan ta med oss vårt hantverk och jobba där det finns lera och keramikugn. Så här års när den egna keramikverkstan är kall, tråkig och allt går som på rutin, då kan vi byta keramikverkstad. Min nuvarande varma studio ligger på Bali och här kommer jag skapa under några veckor. I tidigare inlägg när jag berättade om allt som behövs för att hålla på lera.  Så är jag nu nere på ett minimum av skyddande byggnader, studion är i princip utomhus. Några tak här och där omgärdade av murar, ett och annat hus med övervåning, typ små tempel bryter av den öppna ytan. 

Här ska jobbas med några olika uppdrag, designa för ett företag och jobba vidare med KeramikAkademins kurser och om jag hinner, skapa för sommaren försäljning i det egna galleriet. Vad jag kommer att göra är lite beroende på hur pass enkelt/svårt det är att shippa keramik från Indonesien och hur jag gillar lera och de tekniker som står till buds här.  Att byta keramikverkstan från kalla Sverige till en på varmare breddgrader låter lockande eller hur? Det är alltid kul att byta miljö, kanske ännu trevligare att träffa andra lerisar? Jag var väldigt förväntansfull över mitt byte, av keramikverkstad. Vet inte vad jag förväntade mig och det var kanske bäst? Mitt största problem just nu är att här är en uppsjö av regler, det är så mycket som absolut inte är tillåtet. Fattar att de måste haft många virrhjärnor här genom åren men reglerna är så många att jag knappt vet var jag kan andas. Då är det skönt med den egna studioplatsen och leran (har klara problem med kontrollmänniskor och blir väldigt lätt opportunistisk) Men andas in och räkna är bra, när de första dagen ville sälja på mig en drejkurs (med en person som knappt kan dreja) blev jag nog lite skarp i tonen? Och stämningen blev rätt spänd. Okey, jag är dålig på att hipa mig själv, tycker att det jag kan är rätt så uppenbart och har inte så stort behov att att glänsa. I amerikanska sammanhang är det A och O har jag fått lära mig nu den hårda vägen. Samtidigt som kontrollen är total så är studion väldigt välutrustad (bara man rengör verktygen 🤣), det är inga verktyg jag saknar. Förutom att de på fullt allvar planerat att inte glattbränna någon av sina gasugnar under 30 dagar, anledningen är oklar. Det finns gods för fyra-fem ugnar. Men det kommer jag absolut ta ett samtal om!

Tycker du att det är dyrt i Sverige så är det inget mot vad de kostar här, de tar betalt för absolut allt, hyra av studio, lera, skröjbränning och glattbränning. Verktyg, drejskiva, vatten och kaffe ingår och det är ju alltid något. Varje månad har det workshop med någon världskänd keramiker under två veckor, runt 25.000 Skr kostar det att delta men då ingår lunch och kanske lera? 

Vistelsen här får webbkurserna i KeramikAkademin framstår som mycket väldigt prisvärda. 

Vem har sagt att göra keramik en billig hobby? 

Det är ju också så att de flesta säljer en del av sin keramikproduktion och då kan faktiskt hobbyn bli en inkomst. 

Du vet väl att jag “gjort en mini/infokurs om att "Utrusta din keramikverkstad”. Passade på att uppdaterat  “Utrusta din keramikverkstad” med några videor om “Bali studion”, som är förvånansvärt välutrustad. Här finns flera intressanta ugnar, en fiber/ gas keramikugn för vardagsbruk och några riktiga fina vedeldade keramikugnar en Anagamaugnar och en saltugn. De gillar också raku så det finns en rakugn där kåpan går att lyfta upp, smart för större skulpturer. Häng med på en tour i verkstäderna ...

Mini/infokursen "Utrusta din keramikverkstad" Klicka här! 

Är du intresserad kan du köpa kursen genom att klicka på länken, den kostar bara några hundralappar och innehåller mycket info för dig som vill veta mer om att sätta upp din egen keramikverkstad. Du får tips om  olika hjälpmedel som kan behövas (eller inte). “Utrusta keramikverkstan” innehåller också listor på både leverantörer och verktyg, samt vad du använder dem till.

Klicka för att köpa “Utrusta keramikverkstan” här!
Vill du lära mer om hur du skapar och bränner din egen keramik, samt drejar gå med i KeramikAkademins medlemskap, den innehåller allt du behöver för att göra ännu bättre keramik. Och innehåller betydligt mer info än en workshop på två veckor. 
Läs mer här!

 

Utbildningar i KeramikAkademin