Konsten att dreja en mugg

 

Det är en alldeles speciell känsla att dreja muggar, efter många år vid drejskivan och i keramikverkstan. Har jag och de handdrejade muggarna fått ett alldeles eget förhållande.

Tror det kallas kärlek?

Det har hänt att personer som aldrig har drejat och vill testa drejning i keramikverkstan.
Har sagt:
-Vi behöver inte dreja något märkvärdigt det räcker med något enkelt, en ”mugg”.

Oops, då får jag hålla tungan rätt i munnen och förklara att en handdrejade mugg kräver övning och färdighet, det är tyvärr inget man gör vid första drejförsöket.

Och inte vid det tionde, snarare efter några hundra timmar vid drejskivan, det senare säger jag inte till min aspirant. Vill ju inte att de ska tappa sugen innan de invigts lerans magi. 

Svaret är enkelt.

– En handdrejade mugg ska vara skön att lyfta, lätt att dricka ur och snygg.

Den ska ha en egen personlighet, som speglar den som använder muggen och krukmakaren. Det tar timmar och kanske år vid drejskivan att lära sig dreja de där supergoda härliga muggarna.

Visst går det att dreja något som ser ut som en mugg har samma funktion, men när du lyfter den är tjock, klumpig och har en oskön hänkel.

Hänkel är öra på keramikspråk och har du läst så här långt, tycker du nog att det är kul att veta vad vi keramiker alltid kallar örat i keramikverkstan?

Så när vi nu är inne på hänkeln och hänkelns betydelse för muggen och drickupplevelsen, ska du få veta en sak till.

En riktigt skön handdrejade mugg har en handdragen hänkel.

Nu tänker du:

-Vad är en handdragen hänkel? Det är en hänkel som dras i leran för hand, lite som att mjölka. Den blir mjuk i formen, ofta lite tjockare i ena änden för att senare tunna ut. Anledningen till att man drar den för hand är just för att få den rätta känslan av att hänkeln växer ut från muggen. Jag behöver väl inte lägga till att hänkeln ska vara skön och muggen ska balansera bekvämt i handen. Även när muggen är fylld.

Hade du varit min drejelev så hade jag också berättat att:

– En handdrejade mugg ska ha en handdragen hänkel, det ger harmoni och balans. En del kan tycka att det är snobbism, inte jag och inte heller de kunder som litar till sin känsla.
Motsatsen till en handdragen hänkel är en lerkorv som pressats ut en hänkel
press, inte ett dugg sexigt, totalt okänsligt och helt utan feeling.

BASTA!

Undantag finns men de är sällsynta.

Idag ska jag dreja muggar, att dreja muggar för mig är att värma upp, värma upp inför andra uppgifter i keramikverkstan. Drejningen sitter i kroppen jag behöver inte tänka, bara låta händernas arbete med leran flyta på. Tjugo, trettio muggar senare är jag helt lugn och avslappnad, då växlar jag om till att gör de unika alster som är dagens uppdrag.

Det tog mig över trettio år att göra superbra muggar och måste erkänna att alla mina muggar inte har varit riktigt 100% bra? Men det underbara med att dreja varje mugg en och en är att de alltid kan bli bättre.

Det är det som får mig att fortsätta att skapa i lera, göra keramik och tänja mina gränser.

Med vetskapen om att den bästa muggen har jag inte gjort än.
Vill du veta mer om muggar och muggar som kunder älskar

Close

70% Klart

 ... nästan klar

Skriv in din bästa mejladress så får du listan  över de 10 bästa verktygen i keramikverkstan.